Radnica iz BiH tvrdi da je dobila pomoć od 1080 KM koju je morala vratiti gazdi

Vlasti Federacije Bosne i Hercegovine prije nekog vremena donijele su preporuku da poslodavci svojim radnicima smiju isplatiti do kraja godine 1080 KM pomoći a da taj iznos ne bude oporeziv.

Ova isplata nije obavezna, već je dozvoljena kao mogućnost uz obavezu da takva isplata mora biti isplaćena odjednom.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Da naši ljudi pokušavaju na sve moguće načine zloupotrijebiti ovu pomoć, dokaz je i slučaj iz Srebrenika koji se desio radnici koja je nakon ovog čina dao otkaz gazdi.

“Uplaćena mi je jednokratna pomoć od 1080KM i nakon toga polovina moje plate na bankovni račun. Na kraju na taj način je šefica prelomila ono što bi mi dala u koverti ostatak moje plate, uplatila jednostatnu pomoć i ono što je bilo uplaćeno više od moje plate tražila je nazad da im se vrati.  Digala sam pare sa računa i morala vratiti 457KM njoj, i kad sam vraćala dala sam otkaz – kazala je za portal Crna-hronika.info.

  • Plata mi je bila 1300KM ukupno od toga sam bila prijavljena na 686KM a ostatak sam dobila u koverti na ruke. Topli obrok mi je bio 100KM a prevoz isto 100KM. Ovu jednokratnu pomoć je upotrijebila da uplati ono što bi mi dala u koverti i ono što je otalo kod mene vrijednost novca više nego što mi je plata, tražila je nazad.  Šaljem vam sliku njene računice.

  • Morala sam vratiti 476KM njoj, a ostalo je moja plata. Od jednokratne pomoći niti riječ. A kada smo je pitali, o ovome, ovo je njen odgovor bio kao niko me ništa nije pitao.
  • Bez riječi sam, ovakve gazde i ovakvi poslodavci su razlog zašto mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine. Ova šefica se na predizbornim skupovima hvalila kako je nije napustio niti jedan radnik. Kako ona svoje radnike cijeni i poštuje a zapravo ovakve stvari se radi. Eto mlada sam, zašto ne bih otišala iz BiH kada su spremni da ovo rade?

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

 

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nevjerovatno otkriće: Na području Srebrenice otkriveno nalazište zlata

Generalni direktor firme "Drina resurs" iz Srebrenice Aleksandar Mišković...

Već smo osjetili pripremu: Šta će ulazak Hrvatske u Schengen značiti za građane BiH

Pripremu susjedne zemlje za ulazak u Schengen prostor osjetili...

Emotivan trenutak: Dok su Marokanci slavili pobjedu, Hakimi otrčao u zagrljaj majci

U okviru drugog kola grupne faze Svjetskog prvenstva u...

U Italiji uhapšen bračni par iz BiH, kćerku tretirali kao roba

Pripadnici policijske stanice San Basilio u Rimu uhapsili su...