“Quo Vadis, Aida?” proglašen najboljim stranim filmom na festivalu u Antaliji

0

Okončan je 57. Filmski festival u Antaliji, a novo ostvarenje bh. rediteljice Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?” osvojilo je nagradu za najbolji strani dugometražni film.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Na festivalu u Turskoj podijeljene su i ostale nagrade: Najbolji film ovogodišnjeg festivala je “Hayaletler” Azre Deniz Okyay. Najbolji glumac je Ahmet Mumtaz Taylan, dok je istu nagradu u ženskoj konkurenciji podijelilo pet turskih glumica: Canan Atalay, Gulcin Kultur Sahin, Sureyya Kilimci, Tugce Yolcu i Elif Urse.

Massoud Bakhsi osvojio je nagradu za najboljeg reditelja za svoj film “Najduža noć”, dok su nagradu za najbolju mušku ulogu podijelili Salim Daw i Ali Sulmian. Natasa Stork proglašena je najboljom glumicom za film “Priprema za partnerstvo na neodređeno vrijeme”.

Film “Quo Vadis, Aida?” na veliko platno vraća genocid koji se dogodio 11. jula i podsjeća na događaje koju ne smijemo zaboraviti – a sve to kroz lik Aide, učiteljice engleskog jezika koja u ratnom vihoru preuzima akreditaciju Ujedinjenih nacija (UN) i postaje njihova prevoditeljica. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima – spas ili smrt? Koji bi korak trebala poduzeti? prenosi “Klix“.

Glavne uloge u filmu koji je bh. kandidat za Oscara su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović i Boris Isaković.