Put ka EU i NATO-u se ne smije odlagati

0

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović razgovarao je danas s ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Olavom Reinertsenom o trenutnom političkom ambijentu u BiH, euroatlantskim integracijama, jačanju bilateralnih odnosa, kao i o hrvatskom pitanju. 

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Komentirajući trenutne prilike, dužnosnici su razgovarali o važnosti nedavno potpisanih sporazuma između Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Stranke demokratske akcije (SDA), predstojećim lokalnim izborima, te ulozi Kraljevine Norveške u općem razvoju i napretku BiH, a osvrnuli su se i na situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa (COVID-19). Ambasador Reinertsen istaknuo je predanost Kraljevine Norveške u zajedničkom zalaganju za daljnji napredak BiH u području euroatlantskih integracija, reformskih procesa, osnaživanju ekonomskih prilika i drugim područjima saradnje, izražavajući spremnost norveškeadministracije u pomaganju rasta i razvoja bh. društva.

NATO agendu istaknuo je iznimno bitnim prioritetom Kraljevine Norveške, a istaknuta je i uspješnost bh. dijaspore u Norveškoj kao primjer uspješnih integracija. 

Čović je naglasio značaj snažnog partnerstva s Kraljevinom Norveškom, ističući učinak aktivnog doprinosa te prijateljske zemlje članstvu BiH u Evropskoj uniji i NATO-u te je podvukao da je put ka Evropskoj uniji i NATO-u prioritet je koji se ne smije odlagati. Izrazio je zahvalnost za pomoć koju je Norveška hitno uputila Bosni i Hercegovini s ciljem osnaživanja kapaciteta zdravstvenih institucija Bosne i Hercegovine za suočavanje s krizom uzrokovanom pandemijom COVID-19. Dugogodišnja saradnja Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške ocijenjena je pozitivnom, a odnosi prijateljskim. Dužnosnici su izrazili opredijeljenost za daljnjim i snažnim razvijanjem bilateralnih odnosa, kao i ekonomske saradnje, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

[bar group="4078"]