Povezano

Pudar: Bronzana medalja je kruna godine, hvala svima na velikoj podršci


Tim povodom na aerodromu u Sarajevu održana je press-konferencija na kojoj se Lana Pudar obratila svim navijačima.

- Marketing -

“Zaista mi mnogo znači podrška koju sam dobijala svih ovih dana. Ovo takmičenje je za mene bilo fenomenalno. Kruna godine i kruna takmičenja je bronzana medalja na koju sam jako ponosna. Maštala sam o osvajanju i fenomenalan je osjećaj naći se na postolju. Zadovoljna sam trkama, neke stvari su mogle biti bolje, ali sam jako zadovoljna. U svakom slučaju sav rad i trud se isplatio. Hvala svima na podršci još jednom.”, rekla je Lana Pudar.

Trenerica Lane Pudar Alena Ćemalović također se obratila svima i prokomentarisala sjajan uspjeh Lane Pudar.

“Lijepo je nakon skoro dana vratiti se kući. Mjesec dana smo proveli na pripemama i na SP i lijep je način na ovakav način završiti godinu. BiH je na prvenstvu predstavljalo dvije takmičarke i dva mladića. Dvije najbolje juniorke u regiji, a i Evropi. Iman Avdić i Lana Pudar su velike uzdanice za BiH. Takmičare koji su ovdje možda do sada niste ni vidjeli, to su sve državni rekorderi i mladići koji su dobili stipendije na američkim univerzitetima. Osvajanje medalje, ne mogu reći da nam je bio cilj, ali nismo planirali odraditi sada. S obzirom da je prvi dio godine bio usmjeren na Olimpijske igre i na Evropsko juniorsko prvenstvo koje se održavalo u velikom bazenu. Za mali bazen smo se počeli pripremati u septembru i vi znate da smo od Svjetskog kupa u Kazanju tek počeli plivati u malom bazenu na 100 i 200 metara delfin.”, rekla je Ćemalović, a potom dodala:

“Finalna trka u petak koju je Lana plivala je bila njena sedma od Svjetskog kupa u oktobru. Radili smo na tehničkim i taktičkim stvarima da bi finalna trka izgledala onako kako je izgledala. Biti u bazenu sa ženama koje imaju preko 20 i 22 godine nije mala stvar i morate biti posebno hrabri i da volite ono što radite. Morata imati nešto u sebi i odgovoriti na način na koji je Lana odgovorila. Znam da je bila čitava ova godina euforična, zaključeno s ovom medaljom i moram se svima zahvaliti. Lana i ja smo na pripemama provele 170 dana, to je skoro 6 mjeseci koje je Lana provela van škole i nije nimalo mala stvar za djevojčicu od 15 godina. Jesmo li morale baš toliko? Nismo, ali nemamo bazen u Mostaru i to je osnovni uslov svih uslova za neku dalju priču. Ja kao njena trenerica to vam moram reći, znam da smo nakon svake medalje takvi da očekujemo još više i neku narednu medalju. Čak i kada je isplivala Olimpijsku normu počeke su priče o osvajanju Olimpijske medalje. Neki su pričali na ovim Olimpijskim igrama, neki na onim nakon tri godine. Ja ne ne mogu dozvoliti da ona očekuje pritisak u pripremama samo zato što se to od nje očekuje. Ona ovo i pliva zato što voli i zato što imamo zdravo odnos i pristup rezultatima”,

Lana je govorila i o onome što ona želi u budućnosti

“Teško pitanje. Imam želju predstavljati BiH na velikim takmičenjima, ostvarivati dobre rezultate. Volim plivanje i osvojiti olimpijsku medalju. To je san svakog sportiste. Želja mi je i da Mostar dobije Olimpijski bazen”, rekla je Lana Pudar.

Damir Đedović se osvrnuo i na to kada bi Mostar mogao dobiti Olimpijski bazen

“Grad Mostar je u posjedu idejnog projekta za izgradnju Olimpijskog bazena par godina. Izgradnja košta 12 miliona KM. Grad Mostar je napravio prvi korak koji se ogleda u tome da je na pretprošloj sjednici odobrio 120 hiljada KM za izradu dokumentacije. Postoji određena lokacija za bazen. Imamo neke nezvanične informacije da bi se u budžetu federalne vlade mogla pronaći lokacija za izgradnju. Imam osjećaj da kad god Lana napravi rezultat da se ta priča intenzivira. Imali smo priču i kada smo donijeli evropske medalje da nas čekaju bageri. Tada sve krene, ali kako ne možemo imati takmičenje svakog dana to stane. Lana ih natjera rezultatima da počnu razmišljati o tome. Ne vidim ozbiljnu namjeru da se krene u tome. Pokušavaju da pokrenu nešto. Ako svjetska medalja neće pokrenuti, ne znam šta može.”

Lana se osvrnula i na to što je očekuje u narednoj kalendarskoj godini.

“Do kraja godine imam državno prvenstvo, a onda se nadam i da ću dobiti koji dan odmora oko nove godine da napunim baterije. Nakon toga kreću pripreme. Iduće godine imamo i Evropsko seniorsko i juniorsko. Raspored je gust.”

Lana se osvrnula i na to da li ima tremu pred doček u Mostaru.

“Volim vidjeti podršku ljudi, jedva čekam da vidim prijatelje i sugrađane. Tome se radujem i to je nešto što imam više nego što imam tremu.” prneosi “N1“.

- Marketing -

Najnovije

Popularno