Prvi slučaj reinfekcije koronom zabilježen u Tuzli

0

Njegovo stanje i drugu reakciju na virus ljekari pomno prate, s nepoznanicom da li je on infektivan.
 
Koronavirus je još uvijek velika nepoznanica za stručnjake iz oblasti medicine širom svijeta, a istraživači pokušavaju doći do adekvatnih informacija u segmentu njegovog djelovanja na ljudski organizam, posljedica koje infekcija ostavlja te dužinu trajanja antitijela. Sada se nameće i istraživanje na ponašanje virusa u slučajevima reinfekcije.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Pola godine od pojave zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini pojavili su se i prvi slučajevi reinfekcije, a jedan takav je zabilježen i u Tuzli. Kako je potvrdio direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović, trenutno je u COVID bolnici hospitaliziran pacijent kod kojeg je potvrđena reinfekcija virusom.

Riječ je o pacijentu koji je dva puta hospitaliziran u našoj Klinici za zarazne bolesti, a još ovakvih slučajeva je zabilježeno u Bosni i Hercegovini. Sada je sa imunološke strane potrebno utvrditi o čemu se radi – kazao je Jusufović za Klix.ba.
Govoreći o pacijentu kod kojeg je potvrđena reinfekcija, Jusufović je istaknuo da je riječ o osobi koja se ranije oporavila od oboljenja COVID-19.

Taj pacijent ranije je bio pozitivan, hospitaliziran je u bolnici gdje je liječen, a nakon značajno popravljenog stanja i kontrolnog negativnog PCR testa je otpušten kući. Međutim, nakon izvjesnog vremena ponovo je hospitaliziran kao pozitivan. To znači da još nismo u potpunosti sigurno kakav imunitet koronavirus ostavlja nakon preležane bolesti – dodao je Jusufović.
Da li je ovaj pacijent infektivan, odnosno da li može prenijeti zarazu na druge te koliko je reinfekcija opasna po njegov organizam trenutno je pod znakom pitanja.
 
U svijetu, pa tako i kod nas još uvijek nije utvrđeno da li je i koliko pacijent infektivan. Teoretski to može biti ukoliko ima novi genotip virusa, kao što su slučajevi kod gripe. Njegovo liječenje trenutno je u toku i mi imamo otvorene sve opcije jer ne znamo prirodu bolesti. Na kraju može imati blažu, ali i težu sliku i na sva pitanja odgovore treba sačekati nakon završetka drugog liječenja – rekao je za Klix.ba Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti u Tuzli u okviru koje je i formirana COVID bolnica.
Stanje pacijenta trenutno je stabilno, a tuzlanski ljekari ga pomno prate.

Mi prema njemu postupamo kao da je infektivan i to radimo zbog zaštite drugih pacijenta te osoblja. Također, shodno broju pozitivnih pacijenata mi očekujemo da će biti novih reinfekcija u narednom periodu – dodao je Ahmetagić.
U COVID bolnici Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli trenutno se nalazi 36 pacijenta kod kojih je potvrđena infekcija koronavirusom, dok je šest priključeno na respirator u Respiratornom centru Klinike za plućne bolesti.