PRVI PUT NAKON RATA: BiH u trgovinskom plusu sa državama CEFTE

Bosna i Herecegovina prvi put ima suficit u robnoj razmjeni za zemljama zone slobodne trgovine CEFTA (Albanija, Crna Gora, Makedonija, Moldavija, Srbija i Kosovo)

Prvi put je pokrivenost uvoza izvozom nadmašila 100 posto i u prvom kvartalu iznosila je 102,8 posto, a u drugom kvartalu 102,6 posto.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Izvoz u zemlje CEFTA-e iznosio je 1.4 milijarde KM, što je za 71,3 posto više nego u istom periodu 2021. godine, a uvoz 1,3 milijarde KM, što je za 41,6 posto više nego u istom radzoblju pteoteke godine.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Popravljanju bilansa sa zemljama CEFTA najviše je doprinijelo poboljšanje robne razmjene sa Srbijom, koja je ubjedljivo najveći trgovinski parner BiH u okviru ove zone slobodne trgovine a sa kojim je BiH redovno bila u velikom deficitu.

Izvoz u Srbiju povećan je za više od 80 posto, zahvaljujući u prvom redu izvozu električne energije i uglja.

Od ostalih zemalja CEFTA-e BiH je u velikom suficitu u razmjeni sa Crnom Gorom (izvoz šest puta veći od uvoza), dok je u blagom deficitu sa Sjevernom Makedonijom.

Skoro duplo veći izvoz nego uvoz BiH bilježi i u trgovinskim odnosima sa ostalim zemljama CEFTA – Albanijom, Kosovom i Mildavijom, no riječ o relativno malim iznosima.

Razmjena BiH sa zemljama CEFTA čini 15 posto sveukupne vanjskotrgovine razmjene zemlje, dok je na prvom mjestu Evropska unija unija na koju otpada skoro 70 posto vanjsko-trgovinske razmjene BiH.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Može li Ukrajina vratiti Krim?

"RAT je počeo na Krimu - i ondje će...

ZZO ZDK u prvih šest mjeseci uprihodio 109.219.373 KM, 12 posto više nego prošle godine

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona u prvih šest mjeseci...

Taksiste ubiše gorivo i nelegalni prijevoznici

Nakon teškog perioda u pandemiji Covid-19, ovo ljeto i...