25.7 C
Kakanj
Utorak, 3 Avgusta, 2021

Prva oralna vakcina protiv koronavirusa bi mogla uskoro ući u fazu testiranja na ljudima

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img


Radi se o vakcini pod nazivom Oravax koju razvijaju izraelsko-američka kompanija Oramed Pharmaceuticals i indijska kompanija Premas Biotech. Ova vakcina se guta poput pilule te bi je ljudi mogli uzimati i kod kuće.

Istraživanja provedenea na životinjama su pokazala da je oralna vakcina rezultirala stvaranjem antitijela koja pružaju imunitet protiv koronavirusa. Obećavajući rezultati su postignuti davanjem samo jedne Oravax kapsule, što ovu vakcinu razlikuje od ostalih koje je potrebno primiti u dvije doze.

Suosnivač komapnije Premas Biotech je za indijske medije rekao da se vakcina uzima poput vitaminske pilule te da je potpuno siguran u njenu efikasnost. Rezultati testiranja na životinjama uskoro će biti objavljeni u naučnom časopisu.

Direktor Orameda Nadav Kidron je za Jerusalem Post kazao da bi oralna vakcina riješila logistički problem koji je prisutan u svijetu u procesu vakcinacije te je istakao da bi se pilula mogla uzimati i iz udobnosti doma.

Također, vakcina bi se mogla čuvati u običnom frižideru pa čak i na sobnoj temperaturi, što također eliminiše problem sa skladištenjem standardnih vakcina koje se moraju čuvati na ekstremno niskim temperaturama. Kidron je rekao da bi oralna vakcina mogla imati manje neželjenih efekata.

Oravax Medical se priprema za testiranje na ljudima u nekoliko zemalja uključujući SAD, Izrael, Meksiko i Evropu. Istraživanja bi trebala početi u julu.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO