Provjeravat će se ratna prošlost svih sudija i tužilaca u BiH

VSTV

Vijeće je usvojilo zaključak da se “Informacija Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske”, zajedno sa prilozima, dostavi na nadležno postupanje Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a BiH te od njega zahtjeva prioritetno postupanje po istoj.

Vijeće je usvojilo zaključak da se “Informacija Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske”, zajedno sa prilozima, dostavi Tužilaštvu BiH na nadležno postupanje.

Vijeće je usvojilo zaključak da se od tužilaštava u BiH zatraže sljedeći podaci:
– da li se protiv bilo kojeg sudije ili tužioca navedenog u “Informaciji Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske” ili bilo kojeg drugog sudije ili tužioca u BiH, vodi istraga, odnosno krivični postupak;
– zatražiti podatke o osobama optuženim za ratne zločine, njihovoj nacionalnosti i pravnim kvalifikacijama koje su im stavljene na teret, sa posebnim osvrtom na zločin protiv čovječnosti.

Vijeće je usvojilo zaključak da se od sudova u BiH koji su nadležni za postupanje u predmetima ratnih zločina zatraže podaci o nacionalnosti osoba pravosnažno oslobođenih i osuđenih za ratne zločine, pravnoj kvalifikaciji za koje su osuđeni, te visinama kazne.

Vijeće je usvojilo zaključak: a) VSTV će zatražiti od Ministarstva pravde BiH, Savjeta ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da, po hitnoj proceduri, izvrše dopunu člana 44. Zakona o VSTV-u BiH u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije ili tužioca bez provedenog disciplinskog postupka, b) Stalna komisija za legislativu VSTV-a BiH, uz podršku Odjela za pravna pitanja VSTV-a BiH, će pripremiti sadržaj odredbe koji će biti dostavljen kao prijedlog Ministarstvu pravde BiH, Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, a koji će zadovoljiti sve neophodne pravne standarde i zahtjeve Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, saopćeno je iz VSTV-a.

Izvor Klix.ba
Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar