Protest ‘1 od 5 miliona’ završen kucanjem na vrata Predsjedništva

0

Protest “Jedan od pet miliona”, 58. po redu, završen je večeras ispred zgrade predsjedništva u Beogradu, simboličnim kucanjem na vrata predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Jedan od organizatora protesta, student Srđan Marković simbolično je pokucao na vrata predsjednika i rekao da će “građani osloboditi i tu institiciju”.

Marković je građanima zahvalio što već godinu dana učestvuju na protestima navodeći da je to jedini način da u ovom trenutku dođe do promjena, prenosi RSE,

On je zahvalio i pripadnicama specijalne vojne jedinice “Kobre” koje od ranije obezbjeđuju ulaz u predsjedništvo, jer su, kako je rekao, “stali uz svoj narod” i pustili učesnike protesta da pokucaju na vrata predsjedništva.

Okupljanje je prošlo bez incidenata, a Maković je najavio da će sljedeći protest biti posvećen ubijenom političaru sa Kosova Oliveru Ivanoviću, jer će se dva dana pred protest navršiti dvije godine od tog do danas nerješenog zločina.

Reković: Nećete nas demotivisati
Protestna kolona je krenula nešto posle 18 časova sa platoa ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, na kome se okupljenima obratila aktivistkinja “Jedan od pet miliona”, studentkinja Valentina Reković, koja je rekla da učesnici protesta “odbacuju zakasneli novogodišnji poklon od tri odsto”, misleći na nezvanične najave da će izborni cenzus na predstojećim izborima biti smanjen sa dosadašnjih pet na tri odsto.

Ona je navela da vlast neće uspeti da demotiviše učesnike protesta spuštanjem izbornog cenzusa ili time što policija zaustavlja saobraćaj mnogo pre početka protesta kako bi, kako je rekla, građane sprečili da dođu.

Reković je izjavila i da je ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević dao “još jednu sramnu izjavu” da će se uvoditi ‘hologramski nastavnici’, dok istvremeno škole prokišnjavaju i učenici nemaju toalet.

“Cijene” na institucijama kulture
Kolona, na čijem je početku bio istaknut transparent sa natpisom “Bojkot”, potom je krenula Makedonskom i Svetogorskom ulicom do zgrade Radio Televizije Srbije (RTS).