Prošlo ljeto najtoplije u Evropi od kad se vode podaci

Naučnici su saopćili da je prošle ljeto u Evropi bilo najtoplije od kad se vode podaci sa temperaturama koje su bile cijeli jedan stepen Celzijusa više nego prosjek u protekle tri decenije.

U izvještaju koji je danas objavila evropska Služba Kopernikus za praćenje klimatskih promena utvrđeno je da je proljeće 2021. godine bilo hladnije od prosjeka, dok su ljetnji mjeseci obilježeni jakim i dugotrajnim toplotnim talasima, kada su oboreni brojni novi temperaturni rekordi, uključujući do sada neviđenih 48,8 stepeni Celzijusa izmjerenih na Siciliji u avgustu prošle godine.

- Marketing -

Produžene visoke temperature doprinijele su požarima između ostalog na Sibiru, u Grčkoj i u Turskoj prošle godine i stručnjaci kažu da je to povećalo vjerovatnoću za jake kiše, poput onih koje su dovele do smrtonosnih poplava u Belgiji i Nemačkoj u julu.

Temperature površine mora prošle godine bile su više nego u bilo koje vrijeme najmanje od 1992. godine u istočnom Mediteranu i djelovima Baltičkog mora gdje je temperatura porasla za više od pet stepeni Celzijusa iznad prosjeka tokom letnjih mjeseci.

Godišnja brzina vjetra u djelovima zapadne i centralne Evrope bila je među najnižom od najmanje 1979. godine, navela je Služba Kopernikus za klimatske promjene. To je dovelo do smanjenja procijenjenog potencijala za energiju od vjetra, jednog od glavnih izvora obnovljive energije na koju računaju evropske zemlje da bi smanjile emisiju gasova sa efektom staklene bašte pri proizvodnji struje.

Nalazi evropske agencije zasnivaju se na podacima meteoroloških stanica na zemlji i satelitskim opservacijama od 1950. godine.

Globalno, izvještaj je pokazao da je 2021. bila između sedam i pet najtoplijih godina do sada zabilježenih, u zavisnosti od podataka koji se koriste.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano