Prošle su dvije godine od ubistva sarajevskih policajaca, počinioci još nisu na optuženičkoj klupi

Adis Šehović i Davor Vujinović su tog jutra samo radili svoj posao. Noćnu smjenu koju, nažalost nisu dočekali živi. To je jedino što zvanično znamo. Sve ostalo je obavijeno velom tajne i svaki podatak donosi neko novo pitanje i opservaciju, ali  zvaničnih odgovora nema.

Tog jutra poslije ovog brutalnog zločila zasjedala je Vlada KS, svi su bili na nogama. Mnoge verzije su kružile medijima, od automobila koji je ukraden, pun droge, automafije, raznih priča ali konkretnih informacija baš kao ni tada tako i danas nema.  Nadželni su nam na vanrednoj konferenciji slali ohrabrujuće poruke da će oni koji su ubili policajce biti pronađeni i kako su tvrdili prevrnut će svaki kamen da ih pronađu. Prošlo je dvije godine, ali ništa.

Na dan dženaze i sahrane policajaca na komemoraciji Elfin Mujezin, nadređeni policajcima dao je sljedeću izjavu:

Prije dvije tri noći susreo se sa tim kriminalcima, došao u stanicu i kaže: ‘Šefe, ja ću stati u kraj’. Stali su oni njemu (29.10.2018.)

Tužilaštvo KS koje vodi istragu o ovom ubistvu prošle godine je saopćilo:

U dosadašnjem toku istrage saslušani su brojni svjedoci, izvršena vještačenja i poduzete druge radnje dokazivanja   

Godinu poslije malo detaljnije objašnjenje:

Do sada je u ovom predmetu poduzeto više od hiljadu radnji dokumentiranja i dokazivanja, pa je tako saslušano i ispitano oko 300 osoba.  Naređena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine.Zbog eventualnih saznanja i informacija o krivičnom djelu ubistva, poligrafski je testirano 39 osoba. Izuzeto je oko 100 videonadzora koji su vještačeni.  Upućeno je više zahtjeva INTERPOL-u i EUROPOL-u, potom, ostvarena saradnja sa osam država i to; SAD, Kanada, Njemačka, Velika Britanija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Crna Gora. Dakle, predmet ubistva sarajevskih policajaca prioritet je u radu Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova KS. O konačnoj tužilačkoj odluci, informirat ćemo javnost. 

Na kraju, policajaca se sjete samo njihove kolege i prijatelji i spomen na njih ostaje spomenik koji je postavljen na  Alipašinom polju, mjestu gdje su ubijeni.

Sadik Ećo, predsjednik UO Sindikata policijskih službenika MUP-a KS za Hayat.ba kaže da oni ne gube nadu.

Nadamo se da će počinioci ovog zločina uskoro odgovarati, rekao je Ećo.

Uz sve navedeno treba dodati i činjenicu da je tadašnji šef policije u Novom Gradu Sarajevo Nusret Selimović, postao je policijski komesar KS.  Sada se policija u KS suočava sa mnogim kolegama koji su završili u pritvoru i sumnjiče se za koruptivna krivična djela.

Mnogo pitanja je ostalo neodgovoreno, a među njima je i ono da li su možda ubice i nalogodavci ubistva policajaca imali pomagače i doušnike upravo u policijskim redovima.

Pitanja se nižu, zvaničnih odgovora nema.

Time ovaj slučaj postaje samo jedan u nizu napada na policajce.

Možda vam se svidi

Leave A Reply