Prosječna mjesečna plata u BiH 858 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH u augustu ove godine iznosila je 858 KM. Augustovska plata je nominalno viša za za 1,8 posto u odnosu na august prošle godine, te viša za 0,6 posto u odnosu na decembar prošle godine. Prema podacima Agencije za statistiku BiH najniža prosječna neto plata od 544 KM bila je u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, u građevinarstvu je iznosila 561 KM, dok je prosječna neto plata u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila 594 KM.

U finansijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plata u augustu 2017. iznosila je 1.398 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.382 KM, a prosječna neto plata u sektoru informacija i komunikacija iznosila je 1.259 KM.

Prosječna mjesečna bruto plata u BiH u augustu iznosila je 1.334 KM i nominalno je viša za 0,6 posto u odnosu na decembar 2016. godine, te viša za 1,9 posto u odnosu na august prošle godine.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar