Promovisana Monografija Trećeg korpusa Armije RBiH

Na veoma lijep i dostojanstven način u Kaknju je, u petak 23. maja 2014. godine, u okviru Programa obilježavanja 23. maja – Dana kakanjskih dobrovoljaca “Misoča 92”, predstavljena Monografija Trećeg korpusa Armije R BiH.

Svečano predstavljanje započelo je odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije R BiH. Potom je uslijedilo obraćanje općinskog načelnika Nermina Mandre koji je naglasio značaj izrade monografija, formiranja muzejskih postavki i drugih poduhvata kojima se čuva sjećanje na period odbrane od agresije. Visokim oficirima Armije R BiH koji su predstavljali Monografiju načelnik je zaželio dobrodošlicu, te zahvalio “što su nas u najtežim vremenima vodili putem istine, pravde, slobode i humanosti”.

“Zahvaljujemo što su učinili sve kako bismo se mi i generacije koje dolaze ponosili Armijom R BiH i njenim Trećim korpusom. Oni će u našim srcima biti uvijek naši komandanti, a Treći korpus će uvijek biti dio naših zavičajnih vrijednosti koje ćemo čuvati i njegovati”, rekao je, između ostalog, općinski načelnik Nermin Mandra.

Nosilac aktivnosti na izradi Monografije bio je Savez ratnih vojnih invalida ZDK, pa se prisutnima obratio član Predsjedništva Saveza Osman Silajdžić iz Kaknja koji je zahvalio pojedincima i institucijama, između ostalih i Općini Kakanj, koji su pomogli izdavanje Monografije.

Nakon obraćanja, predstavljanje je počelo onako kako počinje Monografija Trećeg korpusa, riječima armijskog generala Rasima Delića. Ove riječi sa prve strane Monografije čitao je Mirza Bajramović, profesionalni glumac iz Kaknja.

“Ja sam uvijek tražeći onu zadnju rezervu koju je trebalo upotrijebiti negdje na ratištu BiH, znao da ću je naći u 3. korpusu. Vi ste, istovremeno gradeći borbenu tradiciju, uspjeli odgojiti odgovornost prema kulturi, običajima, tradiciji i vjeri vlastitog naroda”, zabilježene su na prvoj stranici Monografije riječi generala Delića izgovorene u Zenici 1. decembra 1996. godine.

Monografiju Trećeg korpusa Armije R BiH predstavili su:

– ratni komandant Trećeg korpusa Armije R BiH brigadni general Sakib Mahmuljin,

– brigadir Haso Ribo koji je do kraja rata obavljao dužnost pomoćnika načelnika Štaba za operativno-nastavne posloveTrećeg korpusa Armije R BiH,

– prof.dr. Džemal Najetović, po činu brigadir, koji je tokom odbrane od agresije obavljao niz dužnosti, od komandanta odreda, načelnika Štaba korpusa, zamjenika komandanta korpusa i druge dužnosti,

– brigadir Remzija Šiljak koj je u ratnom periodu obavljao brojne dužnosti od kojih izdvajamo dužnost načelnika Štaba 306. brdske brigade i načelnika Štaba Operativne grupe “Bosanska krajina”.

O ulozi Kaknja u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. govorio je Elvedin Šehagić, ratni komandant Trećeg manevarskog bataljona Kakanj.

Predstavljanje je završilo onako kako završava i Monografija. Sa posljednje stranice Monografije, profesionalni glumac iz Kaknja Mirza Bajramović je pročitao poruku koju je 12. septembra 1995. godine oslobodiocima Vozuće, u centru ovog tek oslobođenog zavidovićkog naselja, uputio prvi predsjednik nezavisne i suverene BiH Alija Izetbegović.

U poruci, predsjednik Izetbegović je rekao:

“Dragi vojnici,

čestitam vam na pobjedi, još jedanput. Zahvaljujem vam se u ime našeg naroda za sve što ste učinili. Došao sam da vas vidim. Učinili ste vrlo važnu stvar. Ova pobjeda na Vozući je važna epizoda u našoj borbi. Zašto? Ona je, s jedne strane spojila dva korpusa Armije Republike BiH koji su bili dugo razdvojeni, a s druge strane ona je spojila Zenicu i Tuzlu, dva naša velika buduća centra na koje se oslanja naša Zemlja. Izvršili ste veliki zadatak. Neka je rahmet onima koji su pali u ovoj borbi. A vama veliko hvala u ime ovog naroda. Vi ostajete njegov ponos i njegova nada”.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.