Povezano

Promjene na noktima koje ne trebate zanemarivati, šta nam poručuju


Promjene na noktima mogu biti alarm da sa našim organizmom nešto nije u redu, pa svakako pratite pojave na noktima poput zadebljanja, bijelih mrlja ili odvajanja dijela nokta.

- Marketing -

Ukoliko primijetite zadebljanje nokta ili uzdigutu površinu pločice nokta to bi moglo imati veze sa prehranom, bolestima kože ili navikama.

Zadebljanja na noktima mogu ukazivati na nedostatak sumpora ili silicija koji se ne spominju često kao samostalni elementi, ali su bitni za očuvanje zdravlja i prevenciju hroničnih bolesti. Sumpora ima u hrani bogatoj proteinima, poput mesa, peradi, jaja i mlijeka.

Ako se stanje nokta ne popravi promjenom prehrane, trebalo bi isključiti medicinska stanja kao što su psorijaza, ekcem, gljivična infekcija, trauma i povredu najčešće na noktima nogu usljed ortopedske problematike.

Žuti nokti

Žutu boju na noktima mogu izazvati cigarete ili korištenjetamnijih boja lakova bez baze.

Bolest pluća ili reumatoidni artritis mogu biti uzrok žutih noktiju, a žuta boja nokta može biti znak i infekcije nokta.

Suhi, lomljivi nokti

Ako vam nokti lahko pucaju ili im nedostaje sjaj, uzrok se vjerojatno može pronaći u prehrani.

Prehrana bogata B vitaminom povećat će čvrstoću nokta. Suhoća i lomljivost noktiju može biti povezana sa iscrpljenošću i bolestima poput inzulinske rezistencije, dijabetesa, anemije i bolesti štitnjače, a redovno se viđa u starijoj životnoj dobi kao oblik starenja nokta.

- Marketing -

Najnovije

Popularno