Promicatelji europskih vrijednosti na testu: Srbi čekaju na prava

Ustavni sud Federacije BiH donio odluku prema kojoj bi Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu trebali konačno da postanu konstitutivni, a srpski jezik i ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom.

Radi se o kantonima u kojima je vlast HDZ BIH, ujedno i politička stanka koja otvoreno blokira priznati prvao konstitutivnosti srpskog narod.

Sud je skupštinama kantona naložio da odmah, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objav presude, donesu amandmane na ustave tih kantona, u skladu sa Ustavom FBiH.

Ova odluka pravi je test za HDZ i njenog lidera Dragana Čovića kojem su puna usta priče o ugroženosti Hrvata, europskih vrijednosti i dosljednih provedbi predusa Ustavnog suda.

Civilizacijsko, a ne političko pitanje

Govoreći o odluci Ustavog suda Federacije BiH premijer Fadil Novalić kazao je za Vijesti.ba da je odluka Ustavnog suda Federacije veliki korak u postizanju ravopravnosti svih građana Bosne i Hercegovine, ali istakao da se ne radi o političkom nego o civilizacijskom pitanju.

– Ne vjerujem da postoji ijedan poslanik u skupštinama ova tri kantona koji će se usprotiviti provođenju ove itekako potrebne i jedine ispravne odluke, kaže Novalić.

Novalić za Vijesti.ba kaže da se mnogi političari iz Federacije bore za bosanski jezik u RS-u a pod tepih su gurnuli problem nerješenog statusa srpskog jezika ova tri kantona.

– Isto tako, mnoge se stranke zalažu za veća prava Hrvata, dok u kantonima gdje su Hrvati velika većina Srbi ostaju skoro pa bez ikakvih prava. Ovo je čisto licemjerje. Bez pospremanja u našem sopstvenom dvorištu ne možemo dijeliti pridike drugima, zaključio je Novalić.
Teret na Dodiku i Čoviću

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH za Vijesti.ba kaže da očekuje da lider SNSD-a Milorad Dodik konačno smogne hrabrosti i svog strateškog partnera Dragana Čovića zamoli da jednom i on uradi nešto što je u interesu Srba koji žive u FBiH.

– No, sudeći prema dosadašnjem ponašanju HDZ-a, skeptična sam i bojim se da će ovo biti još jedna od neprovedenih odluka Ustavnog suda – kaže Pandurević.

Šef poslaničkog Kluba SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac kaže da očekuje provođenje ove odluke.

– Mi i dalje smatramo da je pitanje konstitutivnosti Srba veoma važno pitanje u tim kantonima. Nismo zadovoljni statusom srpskog naroda u tim kantonima. Stoga očekujem da će oni

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar