Projekat "Proširi svoj posao u Kaknju": Isplaćena poticajna sredstva

Za proširenje djelatnosti i zapošljavanje novih radnika na području Kaknja po 6.000 KM dodijeljeno je firmama INKOS” export-import d.o.o Kakanj i “PROTEXTIL” d.o.o Zenica.

Firmi “WILLONA” d.o.o. Sarajevo za istu svrhu dodijeljeno je 5.000 KM.

Samostalnom poljoprivrednom proizvođaču Ameru Hadroviću dodijeljeno je 5.000 KM za proširenje djelatnosti uzgoja tovnih pilića.

Po 4.000 KM je dodijeljeno firmama “INTERAGRO” d.o.o Kakanj za nabavku cisterne za otkup mlijeka i “TAHO-KOMERC” d.o.o Kakanj za proširenje industrijske prerade jagodičastog i košpičastog voća.

Podsjetimo, nakon okončane procedure dostavljanja poslovnih planova, te ocjenjivanja i sačinjavanja liste kandidata, 30. jula 2014. godine u uredu općinskog načelnika Nermina Mandre potpisani su ugovori o dodjeli sredstava pravnim licima.

Općinski načelnik Nermin Mandra je akcentirao činjenicu da je zamisao ovakvih projekata zainteresirati građane Kaknja da razmišljaju o vlastitoj poduzetničkoj inicijativi i pokretanju vlastitog biznisa.

“Ovo su privredni subjekti koji su već poslovali u određenoj mjeri u Kaknju ili u nekim drugim općinama. Neki od njih su se sada opredijelili da posao prošire u Kaknju, a neki su postojeće kapacitete u Kaknju proširili kako bi povećali proizvodnju, angažovali veći broj uposlenih ili veći broj kooperanata. Ovo je samo jedan od poticaja u ovoj godini. Na ovakvim poticajima trebamo istrajati i uvijek iznova osmišljavati nove modalitete kako ćemo zainteresirati potencijalne investitore da dođu u Kakanj, da prošire kapacitete, da započnu djelatnost u našoj sredini… Znamo da je to mukotrpan posao, znamo da se rezultat ovakvih aktivnosti ne može očekivati preko noći, ali trebamo ustrajati. Za ilustraciju ću navesti da smo prošle godine na prvom konkursu za poticaje pod nazivom “Pokreni svoj posao u Kaknju”  davali tri nagrade i da smo tada imali svega 5 prijavljenih. Već u drugom ciklusu smo imali 12 prijavljenih, a u trećem 39. Dakle, uspjeli smo zainteresirati građane Kaknja da razmišljaju o svom poslu i da osmišljavaju ideje koje sigurno mogu biti kreativne. Već sada imamo slučaj da postoji toliko dobrih ideja da moramo proširivati fond nagrada. Ove naše ideje prepoznala je i Humanitarna organizacija “World Vision” pa je izdvojila dodatna sredstva da podrži ove projekte”, rekao je općinski načelnik Nermin Mandra.

Možda vam se svidi

Comments are closed.