8.9 C
Kakanj
Subota, 23 Januara, 2021

Projekat humanitarnih organizacija LDSC i Muslim Aid BiH i Općine Kakanj: Postavljeni plastenici u Sopotnici i Modrinju

Nakon što je nedavno završena teorijska edukacija iz oblasti plasteničke proizvodnje za osobe kojima su humanitarne organizacije LDSC i Muslim Aid BiH i Općina Kakanj dodijelili plastenike, počele su i aktivnosti na postavljanju plastenika.

Postavljanje plastenika jučer je realizirano na području Sopotnice kod korisnika pomoći Ređiba Tokalića i Šemsudina Osmića, a danas su plastenici postavljeni na području Modrinja na zemljištu Jusufa Kikića i Halila Gadžuna. Narednih dana plastenici će biti postavljeni i na zemljištu drugih korisnika pomoći.

Podsjetimo, nakon objave javnog poziva, bodovanja aplikacija i izlaska komisije na teren, sačinjena je lista kandidata kojima će biti dodijeljen po jedan plastenik površine 100 kvadratnih metara sa sistemom za navodnjavanje i sadnicama za jedan proizvodni ciklus.

Prvih 20 kandidata sa liste će dobiti plastenike sa sistemom za navodnjavanje i sadnicama.

Listu možete vidjeti klikom ovdje

U troškovima nabavke plastenika, sistema za navodnjavanje i sadnica donatori učestvuju iznosom od 45 %, Općina Kakanj također sa 45 %, dok je učešće korisnika pomoći 10 %.

Za realizaciju ovog projekta donatori i Općina Kakanj su izdvojili po 22.050 KM.

Cilj projekta je pomoći kakanjskim domaćinstvima u uspostavi održivog poljoprivrednog poduzetništva.

Pravo na podnošenje zahtjeva su imale nezaposlene osobe sa područja općine Kakanj koje ne posjeduju plastenik, a imaju vlastito poljoprivredno zemljište u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju, te nezaposlene osobe koje u svom vlasništvu imaju plastenike površine 200 m2 i više i registruju i održe registrovanu djelatnost u periodu minimalno dvije godine.

Pravo na dodjelu plastenika ne mogu ostvariti lica koja su u posljednjih 7 godina ostvarila pravo na donaciju, dodjelu, ili sufinansiranje nabavke plastenika od općine, ministarstava, humanitarnih i drugih organizacija.

plas1 plas2 plas3 plas4 plas5

Zabilježeno tokom postavljanja plastenika u Sopotnici

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO