Proizvodi Behije i Asima stižu i van granica BiH

Popularno

Povezano

Počevši od nule, suočeni s neizvjesnošću i nedostatkom prilika na selu, supružnici Behija i Asim Dedić iz mjesta Burnice kod Bratunca, pokušali su dobro osmisliti moguće izvore zarade.

Jedini način da osiguraju izvor primanja za svoju porodicu bio je da se okrenu poljoprivredi.

- Marketing -

Tako su počeli da se bave pčelarstvom i proizvodnjom domaćih pekmeza i sokova od jabuke.

  • Sve sam naučila od muža, to je njegov stari hobi, koji mu je prenio otac. Prije rata moj muž je bio pčelar i uvijek je to volio raditi. Sada imamo 70 košnica podijeljenih na tri lokacije. Dvije su u blizini, u našem selu Burnice, a jedna u Srebrenici, kaže Behija.

Suprug Asim i dvoje djece Behijina su desna ruka u ovom poslu.

  • Nudimo sve pčelinje proizvode, pa tako osim nekoliko vrsta meda, prodajemo i ostale proizvode kao što su polenov prah, matična mliječ propolis i tako dalje. Ovogodišnji med smo skoro sav prodali, ali smo ostavili nekoliko tegli za sajam domaćih proizvoda koji će biti održan 16. oktobra u Tuzli. Sajam se održava u organizacijai Udruženja građana “Vive Žene” iz Tuzle. Svakako, ništa manji kvalitet od meda jesu i naši pekmezi i sokovi od jabuka koji će također biti u prodaji na sajmu, kaže Behija Dedić za Tuzlainfo.ba.

Najčešće mušterije su članovi familije, ali i putnici namjernici koji dolaze u selo Burnice.

  • Ovdje je također razvijen i seoski turizam, te su nam česti gosti stranci iz mnogih zemalja koji pazare sve naše proizvode – kaže Behija poručivši mladim ljudima koji nemaju zaposlenje da se počnu baviti proizvodnjom domaće hrane kako bi sebi obezbijedili egzistenciju.

Behijin radni dan počinje u 6 sati ujutro. Prvo namiri domaće životinje, zatim priprema doručak za cijelu porodicu, nakon čega odlazi u polje.

  • Moj radni dan traje najmanje 12 sati. Tokom godine kada prerađujemo naše voće i povrće, to traje još duže. Valja obezbijediti egzistenciju, kaže na kraju Behija dodavši da se zdrav i kvalitetan domaći proizvod uvijek može prodati.
- Marketing -

Najnovije