Profesor Ivo Komšić stao uz Schmidta: Treba ohrabriti visokog predstavnika da donese odluke koje je najavio!

Ivo Komšić, član Upravnog odbora Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine za N1 prokomentarisao je početak nove runde konsultacija visokog predstavnika Christiana Schmidta o Izmjenama izbornog zakona BiH. Članovi HNV-a bi se sa Schmidtom trebali sastati naredne sedmice.

Komšić za N1 kaže da “visokog predstavnika treba ohrabriti u donošenju odluka”.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Treba ohrabriti visokog predstavnika da donese odluke koje je najavio. Smatramo da je veoma neprimjereno na njega vršiti pritisak koji se vrši sa raznih strana da bi on donio neke odluke koje bi političkim strankama osigurale premoć u izbornom procesu ili kasnije nakon završenih izbora premoć u popunjavanju institucija FBiH odnosno federalnih tijela, izvršne vlasti FBiH”, kazao je Komšić.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Zloupotreba nacionalnog izjašnjavanja

Također, Komšić podsjeća da je Schmidt najavio da će poduzeti korake da ne bude mogućih zloupotreba nacionalnog izjašnjavanja odnosno mijenjanja od jednog do narednog izbornog ciklusa. U HNV-u imaju rješenje za navedene slučajeve.

“Mi smo u razgovoru s njim kazali da to nije tako teško, da se treba pozivati na zadnji popis stanovništva i vidjeti kako se tamo ko izjasnio. Ne može se nacionalna pripadnost mijenjati od izbora do izbora, svaki čovjek ima pravo promijeniti svoju nacionalnu pripadnost ali to treba da iskaže na popisu stanovništva i može od popisa do popisa mijenjati svoju nacionalni pripadnost i to je stvar ljudskog prava”, naveo je Komšić.

Građansko i nacionalno predstavljanje

Moguće je da nakon Općih izbora u oktobru dođe ponovo do blokade uspostave vlasti na nivou FBiH, kazao je Komšić i podsjetio da je i Schmidt voljan da to zaustavi. HNV je zajedno sa Srpskim građanskim vijećem i VKBI predstavio modalitet da ne bude više blokada uspostave vlasti.

“Mi mislimo da treba pomiriti to legitimno predstavljanje jer građanska legitimacija i nacionalna legitimacija ne moraju isključivati jedno drugo što znači da se može napraviti neki balans u tome”, istakao je Komšić.

Na kraju Komšić kaže da je potpuno neprihvatljivo da samo nekoliko kantona ima pravo predstavljanja u Domu naroda FBiH uz određene cenzuse koji se spominju kao rješenje koje bi mogao nametnuti Schmidt.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Saobraćaj u Bilješevu obustavljen: Sudar automobila i traktora

Na regionalnom putu Kakanj-Zenica došlo je do saobraćajne nesreće. U...

Policija se oglasila nakon pucnjave u Kaknju: Uhapšene tri osobe

U Kaknju su uhapšene tri osobe zbog upotrebe vatrenog...

Kanton Sarajevo dobija vjetroelektranu

Danas su zvanično počeli radovi na izgradnji vjetroelektrane Ivan...