Prof. dr. Zehra Dizdarević upozorava: Maske mijenjajte svaki dan, vodite računa i o rukama, od čestih promjena mjera nema koristi

Popularno

PovezanoDizdarević naglašava da se trebamo pridržavati i mijenjati masku, ako je danas nosimo, sutra treba promijeniti i staviti novu.

Udruženje za podršku i razvoj Novi koncept iz Sarajeva nedavno je uputilo otvoreno pismo Vladi Federacije BiH, Federalnom ministarstvu zdravstva i Kriznom štabu FBiH tražeći objašnjenje na osnovu kojih istraživanja pravdaju nametanje obaveznog nošenja maske u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom, mada je mjera nošenja maske na otvorenom od neki dan ukinuta, osim na mjestima gdje nije moguće držati distancu od minimalno dva metra.

- Marketing -

– Iz vaših naredbi se da jasno zaključiti da vi ne pratite, u potpunosti, preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i da očigledno radite prema sopstvenom nahođenju ili prema preporukama i uputama neke treće strane. Ako odluke donosite prema ličnom nahođenju, ono mora biti zasnovano na naučnim dokazima, navode iz Udruženja.

Ukazujući na kvalitet zaštitnih maski, iz Udruženja također negoduju i zahtijevaju od Vlade FBiH odgovore na pitanja zašto su puštene u promet jednoslojne i dvoslojene platnene maske, koje također nisu u skladu s preporukama SZO-a i koje ne ispunjavaju kriterij za zaštitu od virusa. Maske se prodaju u svim trafikama i prodavnicama. Koliko su takve maske sterilne? Zašto se prodaju maske čija učinkovitost nije dokazana?

Prof. dr. Zehra Dizdarević, specijalista pneumolog, naglašava da je maska neophodna.

– Bez obzira na to da li smo na otvorenom ili neotvorenom maska svakako treba, treba donekle i zaštita ruku. Iako kažu pojedini ne treba za ruke, ja se držim i toga, tako sebe štitimo, ali i okolinu. Sada kada korona malo jenjava u BiH, nemojmo dozvoliti da se ponovo vrati neki val koji će nas uvesti u takvu situaciju, kaže dr. Dizdarević te dodaje kako Vlada FBiH treba da se pridržava tih mjera, da ih ne mijenja svaki čas.

Kada se radi o kvaliteti maski, dr. Dizdarević smatra da danas postoji veći izbor. Od platnenih su najbolje troslojne, dok jednoslojne i dvoslojne maske ne treba koristiti. Mnogo je izrađeno maski od materijala čiji su kvalitet trebale kontrolisati nadležne inspekcijske službe prilikom uvoza takvih materijala u BiH.

– Kada je riječ o nošenju maski, postoje slučajevi da ljudi sami izrađuju maske, pa kada ih operu, ne ispeglaju i onda te maske još više štete nego što koriste. Ali, ako hoćemo da pravimo prave maske kao što je Njemačka uvela one FFP 1, 2 i 3, one su stvarno dobre i omogućavaju strujanje vazduha unutra, a ne štete organizmu. Postoje i respiromaske koje omogućavaju da njihovim nošenjem ne unosimo nikakve čestice u organizam, pojašnjava dr. Dizdarević.

Naglašava da se trebamo pridržavati i mijenjati masku, ako je danas nosimo, sutra treba promijeniti i staviti novu.

– Oni koji rade u trgovačkim centrima, pogotovo na kasi, treba svaki dan da mijenjaju maske, da imaju rukavice i mijenjaju ih, upozorila je dr. Dizdarević.

U Bosni i Hercegovini, prema posljednjim zvaničnim izvještajima, tokom vikenda registrovano je 478 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminule su 43 osobe. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nije objavio podatke za nedjelju.

- Marketing -

Najnovije