Prodaja automobila u EU najmanja od 1993.

Broj registrovanih novih automobila u Evropskoj uniji prošle godine je bio najmanji za posljednje tri decenije, uprkos skoku prodaje u decembru na njemačkom i italijanskom tržištu.

 Podatke je u sredu saopštilo Evropsko udruženje proizvođača automobila. Prošle godine je registrovano 9,26 miliona putničkih automobila, 4,6 odsto manje u odnosu na već slabu 2021. i manje nego bilo kada od 1993.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

 Brojevi su u decembru bili nešto bolji, kada je prodaja skočila za 12,8 odsto, na skoro 897.000 automobila, piše dpa.

 U Njemačkoj, prodaja je u decembru skočila uoči ukidanja državnih subvencija za kupovinu hibridnih vozila, kao i uoči smanjenje premija za e-automobile od 1. januara. Među najvećim tržištima u EU, broj registracija je jedino porastao u Njemačkoj, ali za svega 1,1 odsto, dok su Italija i Španija zabilježile pad od 9,7, odnosno 5,4 odsto.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

Evropski proizvođači automobila žalili su se, pre svega, na manjak dijelova, uključujući čipove. Lider na tržištu EU je i dalje brend Volkswagen, sa nešto više od milion prodatih automobila.

Sa oko 2,3 miliona prodatih vozila, Volkswagen grupa u cijelini je bila ispred Stellantisa, grupacije u kojoj su Peugeot, Citroen, Fiat i Opel, sa 1,8 miliona. Na trećem mestu je Renault grupa, sa nešto manje od 985.000. BMW je, sa ostalim brendovima u svom vlasništvu zabilježio 624.940 novih registracija u EU, a Mercedes 549.023.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Konačno dobre vijesti: Gotovo je s rastom cijena polovnih vozila, pad je osjetan

Više od dvije godine trgovici polovnim automobilima trljali su...

U BiH nije dobila priliku: Bišćanka je među deset najljepših na svijetu

Zamislite da surfate internetom i onda slučajno ugledate svoju...