― Marketing ―

Procurio tajni ruski izvještaj: Situacija je strašnija nego što se čini!

- Marketing -

Rusija bi se mogla suočiti s dužom i dubljom recesijom kako se širi utjecaj američkih i europskih sankcija hendikepirajući sektore na koje se zemlja godinama oslanjala za pokretanje privrede, navodi se u internom izvještaju pripremljenom za vladu koje je objavio Bloomberg.

Dokument, rezultat višemjesečnog rada zvaničnika i stručnjaka koji su pokušavali procijeniti stvarni učinak ekonomske izolacije Rusije zbog invazije na Ukrajinu, daje daleko strašniju sliku nego što to zvaničnici otkrivaju u javnim nastupima, piše Bloomberg.

Izvještaj je sastavljen za tajni sastanak najviših zvaničnika održan 30. augusta. Bloomberg piše da su izvori potvrdili autentičnost dokumenta.

- Marketing -

Tri scenarija

Dva od tri scenarija u izvještaju pokazuju da će se kontrakcija privrede ubrzati sljedeće godine, pri čemu će se ekonomija vratiti na prijeratnu razinu tek krajem desetljeća ili kasnije. Prema “inercijskom” scenariju, ekonomija će iduće godine pasti za 8.3%, dok “stresni” scenarij predviđa pad od 11.9% posto u 2024.

Svi scenariji pokazuju da se pritisak sankcija pojačava, a vjerovatno će im se pridružiti još zemalja. Oštar zaokret Europe od ruske nafte i plina također bi mogao utjecati na sposobnost Kremlja da opskrbljuje vlastito tržište, navodi se u izvještaju.

Osim samih ograničenja, koja pokrivaju oko četvrtinu uvoza i izvoza, izvještaj opisuje kako se Rusija sada suočava s “blokadom” koja je “utjecala na praktički sve oblike transporta”, dodatno odsijecajući ekonomiju zemlje.

Odlazak 200.000 IT stručnjaka?

Izvještaj procjenjuje da bi čak 200.000 IT stručnjaka moglo napustiti zemlju do 2025., što je prva službena prognoza sve većeg odljeva mozgova.

Zvaničnici u javnosti govore da je udarac sankcija bio manji od očekivanog.

Dokument poziva na uvođenje niza mjera za podršku ekonomiji i daljnje ublažavanje utjecaja sankcija kako bi se privreda oporavila na prijeratne razine 2024. i nastavio stabilan rast nakon toga.

- Marketing -

Općinski sud u Kaknju u 2023. godini izrekao 22 zaštitne mjere prema počiniocima nasilja u porodici

U periodu od 01.01. do 31.08.2023. godine Općinski sud u Kaknju je, shodno odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, počiniocima...