Privatni smještaji u Dalmaciji puni stjenica

Male krvopije zadaju muke i građanima i gostima. Gosti se vrte u krevetu i ne mogu spavati od napasnih insekata, a građani se čude jer ko je to vidio da u 21. vijeku imaju ‘podstanare’ koje se prvenstveno povezuju sa zaušnjacima u nekom selu nego sa lijepo uređenim apartmanima uz more.

Stjenica ima sve više i više, za to je kriv razvoj turizma. One su baš veliki problem jer ih je jako teško iskorijeniti. Ljudi nas već zovu, najviše vlasnici manjih apartmana i hostela – kazao je Robert Zidar, direktor službe sanitarne zaštite u splitskom ‘Cianu’, te dodaje da su ove godine stjenicama, kao i drugim insektima, pogodovale neuobičajene vremenske prilike.

Robert Zidar je kazao da stjenica vjerovatno ima u luksuznim hotelima, ali njihovo je osoblje dobro obučeno kako bi odmah uočilo problem, jer kod pojave stjenica vrlo je važno hitno reagovati.

Ovaj problem ne smije se zanemariti, ističe Zidar, jer jednom kad se razmnože jako ih se teško riješiti jer ih je teško vidjeti.

Stjenice su svjetski problem, jer su sitne, teško uočljive, a čak i dok grizu lako prođu nezapaženo jer ispuštaju anestetik te su, osim toga, najaktivnije oko 4 sata ujutro, kad nas većina spava najdubljim snom.

Znak da ste sa njima dijelili krevet su crveni tragovi ugriza za koje je karakteristično da se protežu i ravnoj crti. Vole gristi izložene dijelove tijela kao što su noge, ruke, vrat i lice.

Nakon što se napiju krvi, poprimaju tamnocrvenu boju, a ženke postaju plodne. Jajašca ostavljaju na skrivenim mjestima, a nove se stjenice iz njih izlegnu za oko 3 sedmice. Kad su se dobro nasisale krvi, stjenice mogu dugo gladovati: hrane se jednom sedmično, a bez hrane mogu preživjeti mjesecima. Još jedan znak da su prisutne u prostoru je težak slatkasti miris koji potiče od hemikalija koje ispuštaju u svrhu komunikacije, piše “Avaz“.

Možda vam se svidi

avatar