Pripremljen Nacrt zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini funkcionera u ZDK

Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona pripremila je prijedlog teksta Nacrta zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst je dostavljen resornom ministarstvu radi daljnjeg postupanja odnosno upućivanja na mišljenje nadležnih organa, kao i Saveza općina i gradova ZDK-a, budući da će se zakon primjenjivati i na nivou gradova i općina.

  • Ministarstvo za pravosuđe i upravu ovim izražava apsolutnu spremnost da u okviru svoje nadležnosti učestvuje i kreira sve zakonske i podzakonske pretpostavke kako bi se stekli uslovi da se borbi protiv korupcije, kao najvažnijem prioritetu ove vlade, daju potrebni pravni i drugi alati radi što efikasnijeg rada – rekao je ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić.

Po riječima premijera ZDK Nezira Pivića, borba protiv korupcije jedan je od prioriteta Vlade ZDK-a te da bi se predloženi tekst Nacrta zakona po pribavljanju potrebnih mišljenja nadležnih organa trebao naći na dnevnom redu Vlade.

  • To je prvi iz seta antikoruptivnih zakona koje namjeravamo donijeti. Ured za borbu protiv korupcije intenzivno radi na elektronskim registrima imenovanih i zaposlenih u kantonalnim organima. To govori da smo odlučni da se suprotstavimo svim oblicima korupcije i na taj način želimo da vratimo povjerenje građana u institucije – rekao je premijer Pivić, saopćeno je iz Press službe Vlade ZDK.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE