37.7 C
Kakanj
Srijeda, 28 Jula, 2021

Primjena ‘carine bez papira’, umjesto 1. jula, kreće 1. augusta

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Špediteri, izvoznici i uvoznici u BiH od 1. jula trebali su carinjenje robe obavljati putem NCTS elektroničkog sistema izrađenog prema tehničkim i funkcionalnim standardima EU-a.

Dosadašnju proceduru prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici trebala je danas zamijeniti elektronička komunikacija i razmjena poruka te podataka, piše Večernji list BiH.

Međutim, jučer je donesena odluka da se uvođenje NCTS-a prolongira za 1. augusta, potvrdio nam je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Usvajanje zakona

  • Početak primjene Zakona o carinskoj politici BiH, a samim time i NCTS-a (Novog provoznog računalnog sistema), pomjeren je s 1. jula na 1. augusta 2021. godine, odlučeno je jučer nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo odluku o izmjeni odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini – kazao je Kovačević i dodao kako je na taj način otvoren prostor za donošenje novog Zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine, što je preduvjet da u potpunosti zaživi nova carinska regulativa i osigura se istodobna primjena ovog i Zakona o carinskoj politici u BiH. Podsjećamo, prijedlog Zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine Vijeće ministara utvrdilo je na 40. sjednici, održanoj 16. juna 2021. godine, i uputilo ga Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj zakonodavnoj proceduri. Početkom primjene novog Zakona o carinskoj politici bilo je planirano da započne i novi elektronički provoz roba u kojem bi se svi dokumenti ovjeravali novim digitalnim kvalificiranim potpisom koji izdaje UNO BiH.

To konkretno znači da će i početak primjene NCTS-a na nacionalnom nivou u BiH početi 1. augusta 2021. Zato pozivamo sve sudionike u postupku provoza roba da, ako još nisu, što prije podnesu zahtjev UNO-u za dobivanje novog digitalnog kvalificiranoga potpisa kojim će od početka augusta ovjeravati elektroničke deklaracije prilikom slanja u sistem u UNO – ističe Kovačević.

Pripreme od 2015.

Carinjenje robe preko NCTS elektroničkog sistema velika je pogodnost za poslovnu zajednicu, prijevoznike, ubrzanje postupaka na granici. Uvođenju NTSC-a prethodile su zakonodavne pripreme od 2015., kojima je omogućeno da Uprava za indirektno oporezivanje dobije nadležnost za izdavanje digitalnog kvalificiranoga potpisa.

Tehnički, sistem je finaliziran uz financijsku podršku EU-a. Uprava za indirektno oporezivanje BiH time stječe uvjet postati članica Konvencije o zajedničkom provozu na nivou EU-a. Riječ je o sistemu koji koriste članice EU-a, ali i Srbija, Sjeverna Makedonija i Turska, kao i zemlje EFTA-e – Švicarska, Norveška, Lihtenštajn i Island.

Zadatak UNO-a je krenuti s provozom na nacionalnom nivou i da tokom godine dana ispune još određene uvjete koji su pred njima i onda nakon godinu dana postaju dio provoznoga sistema EU-a. NCTS sustav skratit će vrijeme zadržavanja na granici. Jednom podnesena deklaracija prati cijeli tok provoza i u svakom trenutku se zna gdje se roba nalazi. Time se proširuje i čini podsistem kompatibilnim s većim evropskim sistemom. Tranzitni postupak bit će učinkovitiji i brži, prenosi Vecernji.ba.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO