Primala je platu 20 godina, a nije radila: Žena bijesna na firmu odlučila da ih tuži

Svako od nas makar jednom se prepustio maštanju o tome kako bi bilo lijepo da zarađuje novac, a ne mora da ide na posao. Hedonizam se ipak krije u svakom biću. Jedna žena uspjela je da prima platu više od dvije decenije, a da za to vrijeme ne radi. Doduše, njena situacija je znatno drugačije prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuskinja Lorens Van Vasenhov radila je kao sekretarica do 2002. godine kada je zatražila premještaj u drugi region Francuske. Zahtjev je odobren, ali novo radno mjesto, kako tvrdi, nije prilagođeno njenim potrebama. Prvobitni poslodavac je bio upoznat da Lorens boluje od hemiplegije i epilepsije, pa joj je ponuđeno mjesto prilagođeno njenom zdravstvenom stanju.

Ona je odlučila da tuži telekom giganta Orange zbog “moralnog uznemiravanja i diskriminacije”, tvrdeći da je dobijala platu 20 godina, ali ne i zadatke na poslu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira, firma je isplaćivala zaposlenoj punu platu narednih 20 godina. Lorens se obratila državi i organizaciji za borbu protiv diskriminacije, a kompanija Orange je 2015. godine imenovala posrednika sa zadatkom da riješi situaciju.

“Biti plaćen, kod kuće, a ne raditi nije privilegija. To se veoma teško podnosi”, kazala je

Stvari se, navodno, nisu promijenile, jer je plata nastavila da stiže, ali ne i radne obaveze. Advokati tužiteljke tvrde da je telekomunikacioni gigant na taj način “pokušao da je natjera da ode”.

“Ona je podnijela tužbu protiv firme i četvorice menadžera zbog moralnog uznemiravanja i diskriminacije na poslu u vezi sa njenim zdravstvenim stanjem”, kazao je advokat.

On tvrdi da žena pati od depresije zbog teških i izolacionih okolnosti.

“Rad za osobu s invaliditetom znači da ima mjesto u društvu. Priznanje. Društvene veze koje se stvaraju”, dodao je.

Francuski list “La Dépêche” kontaktirao je Orange, a u odgovoru se navodi da je “učinjeno sve da Lorens radi u najboljim mogućim uslovima”.

Kompanija tvrdi da je uzela u obzir ”socijalnu situaciju“ žene i da joj je neprekidno isplaćivala platu. Bio je planiran i “povratak na posao na prilagođeno radno mjesto”, ali to nije ostvareno jer je redovno bila na bolovanju, navodi se.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE