PRIJEVOZNICI PRED KRAHOM: Vozimo bez ikakve zarade. Postalo je neka radi ko može, a ko ne može parkiraj i sjedi kući

Prijevoz roba i dobara u ovoj krizi jedan je od sektora koji je najviše pogođen jer uvelike ovise o gorivu koje zadnjih dana vrtoglavo skače, a odgovorni u Bosni i Hercegovini još uvijek ne čine nikakve mjere kako bi barem malo amortizirali tržišni šok.

Mađarska je “uletjela” svojim (auto)prijevoznicima ograničivši gorivo na otprilike 2,50 marke, a slične mjere planira provesti i susjedna Hrvatska.

- Marketing -

Veselko Đurić, vlasnik firme za prijevoz rekao za hercegovina.info s kakvim se gubicima suočavaju.

  • Naravno da smo pogođeni, rekao bih da s ovim cijenama goriva gubimo 30% jer se mi bavimo isključivo prijevozom. Kad kažem da ću dignuti cijenu, svi se ‘krive’. Evo dok mi razgovaramo vozim turu u Ploče na kojoj nemam nikakvu zaradu. Cijena prijevoza je ista kad je gorivo bilo 2 marke kao i sad kad je preko 3 marke. Nisu normalni uvjeti za rad”, priča.

U Vladu i nema previše povjerenja…

  • Ne mislim da će išta uraditi, a ne znam i što će pomoći to s akcizama ako se ovo divljanje nastavi. Vlada inače ne stoji iza prijevoznika, oni znaju da se sve lako može regulirati da hoće i da im je u interesu. Ovo je postalo da se radi i ‘kuburi’ koliko ko može, ako može – radi, ako ne možeš – parkiraj i sjedi kući. Što drugo možeš…”, bez nekog velikog optimizna završava Đurić.

Iz Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine još jednom apeliraju na vlasti na žurne reakcije.

  • Mi smo odmah intervenirali i pisali Vladi Federacije Bosne i Hercegovine te Upravi za neizravno oporezivanje prošle sedmice da ukinu akcize i diferencirani PDV što je usvojeno u Parlamentu, a na čekanju je da se izglasa u Domu naroda.

Vlada mora što prije ublažiti ovaj skok cijena i mjerama pomoći nakon ovog poremaćaja na tržištu”, kazao je Faruk Drugović iz Udruženja transportera pri Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine.

I oni koji svoj kruh zarađuju u srodnim branšama, također osjete krizu i najavljuju povećanje cijena u svom poslovanju.

  • Zasad još uvijek nismo dizali cijene, ali mislim da ćemo biti prinuđeni povećati cijene od naredne sedmice. Bez obzira radi li se o uslugama domaćeg ili međunarodnog transporta, nažalost sve ide prema tome. Unatoč tome što smo logistička firma i nemamo svoja vozila te ne ovisimo o gorivu jer ovisimo o prijevozničkim cijenama na tržištu, naravno da osjetimo turbulencije. Pratit ćemo tržište i prilagođavat se trenutačnoj situaciji jer smo svi lančano pogođeni – naveli su iz sektora prodaje sarajevskog Gebruder Weiss.

Prijevoznici iz Hercegovine, ali i drugih dijelova BiH neki dan u Trebinju su održali prosvjednu vožnju kako bi na sebe skrenuli pažnju ovog, za njih, gorućeg problema. Naredni sastanak prijevoznika bit će 20. marta u Derventi kad se očekuje jedinstven stav po pitanju divljanja cijena i normaliziranja uvjeta rada na tržištu, piše Hercegovina.info.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano