PRIJEM KARDINALA PULJIĆA POVODOM USKRSA: Komšić došao, Čović “zaboravio”

“Treba ovu zemlju voljeti. Treba je izgrađivati zajedno. To vam poručujem kao sin ove zemlje”, kazao je kardinal Puljić obraćajući se prisutnima.

Među prisutnima su bili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci, ministrica u Vladi Federacije Edita Đapo, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Zlatko Miletić i drugi, pišu “Vijesti“.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u svom govoru na svečanom prijemu povodom Uskrsa govorio je o stanju u Bosni i Hercegovini.

“Na Kristovu Uskrsnuću se temelji naša vjera i naša nada. Zato želim, ne samo nama vjernicima, nego i svim ljudima da svako vjerničko slavlje jača čovjeka u nadi, ali i osposobljava ga biti više čovjek, među ljudima ljudskiji.

Ovo spominjem jer sam kao sin ove zemlje iskreno zabrinut nad tamnim oblacima beznađa koje pritište mnoge ljude, te ih vodi u očaj sve dotle da dignu ruku na svoj vlastiti život”, kazao je kardinal Puljić na početku svog govora.

Kako je naveo, posebno potresaju tragedije koje donosi zločin kada ljudi dignu ruku nad tuđim životima.

“Kako ne biti zabrinut tolikim odlascima s naše lijepe i drage grude, ali ljudima je dodijalo ovo natezanje u javnom političkom životu i nemaju šansu za doličan život.

Govorimo o vjerskim slobodama, a donosimo zakone koji nam ograničavaju pravo naučavanja Božije i naravne zakone uvođenjem rodne ideologije. U našoj zemlji toliki se izjašnjavaju vjernicma, a ta vjera se niječe na svakom koraku kršeći osnovne Božije zapovijedi, te se uvuklo toliko nemorala, kriminala, korupcije”, poruka je kardinala.

Poručio da svi želimo da dođe do procesa pomirenja, praštanja i vraćanja povjerenja

“Ali bez istine i pravde nema povjerenja. Sve dok se svaki događaj ne nazove pravim imenom, da je zločin – zločin, teško je vraitti povjerenje. Svi koji opravdavaju zločin ili ga niječu postaju sudionici zločina”, kazao je.

“Pravo na moje osobno dostojanstvo, slobode i ljudska i građanska prava. To se ne daje nego u društvo ugrađuje. Pravo na rad se ne daje nego se stvaraju uvjeti da se ta prava ostvaruju. Pravo na privatno vlasništvo, to država ne daje nego poštuje i osigurava ostvarenja tih prava.

Pravo na identitet, vjerski, kulturni i nacionalni. To ne daje ni stranka ni država nego osigurava ostvarenje tih prava. Treba ovu zemlju voljeti i izgrađivati da se svi u njoj osjećaju sigurni i kod kuće. U tom duhu želim da ovakva druženja stvaraju klimu da slavlje pređe u život”, kazao je kardinal Puljić na kraju svog govora, prenosi “N1“.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar