― Marketing ―

Prije skoro 50 godina: Znate li da je Čola posvetio pjesmu djevojci koja je skočila s 11. sprata da izbjegne silovanje

- Marketing -

Učenica medicinske škole Milica Kostić skočila je kroz prozor kako bi izbjegla silovanje, a njenu tragičnu smrt prije 48 godina opjevao je Zdravko Čolić u pjesmi “Ona spava”.

Osamnaestogodišnja djevojka naivno je pratila grupu mladića koji su je molili da im pomogne. Naime, rekli su joj da im treba pomoć kod strogih roditelja jedne od njihovih djevojaka, Milica je odlučila pokušati, ali je ubrzo shvatila da se radi o smišljenom planu. Po ulasku u stan pokazalo se da dečki imaju druge namjere.

Njih petorica počeli su je uvjeravati da se skine i ne opire dok je seksualno zlostavljaju. Računajući da će Milica od straha popustiti, pokušavali su je uvjeriti da je “bolje” da sama pristane na silovanje nego da to prolazi uz dodatnu upotrebu fizičke sile.

- Marketing -

Jedan od momaka koji se spremao počiniti stravičan zločin počeo se kolebati u toj namjeri te je izašao iz prostorije, a ubrzo su za njim krenuli i ostali mladići kako bi ga uvjerili da ne odustaje. Uhvativši trenutak kada su svi izašli iz sobe, Milica je skočila s 11. skata zgrade, izabravši sigurnu smrt umjesto poniženja.

Iako niko nije predviđao da će preživjeti pad, Milica je poživjela još dva dana i za to vrijeme policiji uspjela otkriti ko su počinitelji i šta se tačno dogodilo tog kobnog dana.

Smrt Milice Kostić inspirirala je pjesnika Velizara Šofranca da napiše tekst pjesme “Ona spava”, a muziku je ubrzo komponovao Kornelije Kovač. Javnosti je predstavljena kada ju je Zdravko Čolić otpjevao i pobijedio na Hit paradi u novembru 1974. godine.

- Marketing -