12.5 C
Kakanj
Utorak, 15 Juna, 2021

Prije 11 godina strpali ga u maricu, sad je novi gradonačelnik Zagreba


Pozivamo građane da učine još taj mali korak da Zagreb bude bolji. Potrebno je reći glasno NE kampanji huškanja, mržnje, straha, dezinformiranja i kampanji u kojoj se demonizira političke suparnike.

“Glasajte za budućnost, glasajte za pravu promjenu!”

Glasajte za budućnost, ne za prošlost. Glasajte za pravu promjenu!” poručio je u petak na svojoj zadnjoj konferenciji za medije prije izborne šutnje Tomislav Tomašević, čovjek koji je izabran za novog gradonačelnika Zagreba.

Građani Zagreba su u nedjelju glasali za budućnost. Njih 200 tisuća je dalo glas Tomaševiću, koji je tako dobio više glasova za gradonačelnika nego što je ikada dobio Bandić.

Zagrepčani su izabrali promjenu nakon 20 godina vladavine Milana Bandića, koja je Zagreb učinila prijestolnicom korupcije i klijentelizma te ga dovela na rub propasti. Ta promjena je utjelovljena u novom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, 39-godišnjem politologu i dugogodišnjem ekološkom i ljudskopravaškom aktivistu, koji je u samo četiri godine od gradskog opozicijskog zastupnika narastao do saborskog zastupnika, a sada i gradonačelnika Zagreba.

Tomašević izvrsno poznaje probleme Zagreba
Tomašević je istovremeno vjerojatno najbolje upoznat s problemima Grada Zagreba i osoba bez izvršnog upravljačkog iskustva u javnoj odnosnoj lokalnoj upravi te sa sobom donosi drugačiji način rada i vrijednosti koje su obilježile njegov dugogodišnji aktivistički rad.

Bit će zanimljivo pratiti hoće li i kako Tomašević ostvariti svoje najvažnije predizborno obećanje: potpunu transformaciju modela upravljanja gradom kroz mnogo veće uključivanje građana u sve nivoe odlučivanja, transparentnost, prekidanje koruptivnih i nezakonitih praksi itd. Obećao je da će smanjiti broj gradskih ureda, kojih je pod Bandićem bilo čak 27, a i pozvao je pročelnike da daju mandate na raspolaganje.

Najprljavija kampanja u suvremenoj hrvatskoj povijesti
Njegovi kritičari su ga opisivali kao “komunista”, čovjeka iza kojeg se kriju “teoretičari lezbijskog sindikalizma”, “strani proizvod”, zagovornika “eko-lenjinizma” i predstavnika “iPhone-ljevice”, a u povodu njegove izgledne pobjede na izborima za gradonačelnika Zagreba funkcionar Domovinskog pokreta Ante Matić očajno se zapitao: “Želite li transrodne imigrantske četnike u vlastitom dvorištu?” Dapače, desnica je Zagreb zbog podrške Tomaševiću proglasila “jugokomunističkim gradom”.Mora se reći da je Tomašević junački podnio taj dijabolični napad ekstremne desnice, s vremenom sve žešće odgovarajući Škori. Istovremeno je nastavljao forsirati komunalne teme, tako prokazujući Škorino golemo neznanje o Zagrebu, od toga tko su uopće gradski pročelnici do toga ima li Zagreb spalionicu smeća (Škoro je naučio da nema). Bila je to lukava taktika za drugi krug, koju je Tomašević uspješno, ako već ne maestralno, odradio. Uostalom, rezultat se vidi na kraju izbora.

Tomašević će imati stabilnu većinu u Gradskoj skupštini
Tomašević ima i odličnu situaciju u Gradskoj skupštini, u kojoj Možemo ima 23 zastupnika. Za većinu je potrebno 24 te se očekuje da će Tomašević ući u koaliciju s SDP-om, koji ima pet gradskih zastupnika. SDP je već najavio da je zainteresiran, a pregovori su najavljeni nakon drugog kruga. Tomašević i SDP-ov kandidat Joško Klisović u kampanji se nisu napadali, razgovaraju mobitelom kad treba, sve upućuje na to da sklapanje koalicije ne bi trebalo biti upitno. To znači da će gradonačelnik Tomašević imati priliku doista provesti najavljenu transformaciju Gradske uprave i modela upravljanja gradom, da nema izliku slabe većine ili nedostatka većine u Gradskoj skupštini.
i

Možemo je osvojio najviše glasova i u 16 od 17 gradskih četvrti. Njihov dugogodišnji terenski rad, koji smatraju ključnim elementom za dugoročan politički uspjeh, definitivno se isplatio na ovim izborima u Zagrebu na svakom nivou lokalne vlasti. Zagreb je, formalno gledajući, sada doista zeleno-lijevi grad.

Rođen u Zagrebu, odrastao u Zaprešiću
Tomislav Tomašević rođen je 13. siječnja 1982. u Zagrebu. Rano djetinjstvo proveo je u novozagrebačkom kvartu Zapruđe, a potom se s majkom Ivankom, ocem Smiljanom i bratom Tihomirom preselio u Zaprešić. U osnovnoj školi dobio je nadimak Senf, kako ga i danas mnogi zovu. Kada mu je bilo 20 godina, vratio se u Zagreb. Živio je na Trnju, u Donjem gradu te na Trešnjevci, gdje mu je i danas adresa,piše Index

Pohađao je zagrebačku VII. gimnaziju u Križanićevoj ulici, a 2000. godine je upisao Pravni fakultet u Zagrebu. Na trećoj godini napustio je Pravni fakultet te 2006. upisao Fakultet političkih znanosti, gdje je završio četverogodišnji preddiplomski, a zatim i diplomski studij politologije. Magistrirao je 2013. godine na britanskom sveučilištu Cambridge temom iz područja okoliša, društva i razvoja. Tri godine kasnije vjenčao se s učiteljicom joge Ivom Mertić, s kojom je i danas u braku.

Kao tinejdžer se zainteresirao za ekološki aktivizam te se pridružio udruzi Zelena akcija. Kasnije će postati i njezin predsjednik (od 2006. do 2011.).

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO