Prijatelji se opraštaju od Ajle, Nađe i Lejle: “Ljepotice naša, nek’ ti Allah podari lijepi džennet, uvijek ćeš…”

Obdukcija tijela Ajle Ibrice (18), te Nađe Neradin (17) i Lejle Oruč (17), stradalih u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se desila u petak u večernjim satima na autoputu A1 Sarajevo – Zenica, u mjestu Butile, bit će obavljena danas.

Ovo je za Oslobođenje potvrdio Hamza Žujo, sudskomedicinski vještak, koji je pojasnio da će nakon toga biti poznato usljed kojih povreda je nastupila smrt djevojaka. Nakon ovoga bi trebao biti poznat i datum dženaze.

Nesreća se desila kada je neregistrovani BMW X5, sa nevažećim tablicama, kojim je upravljao 20-godišnji Almir Ejubović, velikom brzinom skrenuo u desnu stranu van kolovoza, te udario u zaštitnu metalnu ogradu pored ceste i metalni stup, tačnije, nosač saobraćajne signalizacije. Tom prilikom na mjestu su poginule Ajla Ibrica i Nađa Neradin, dok je Lejla Oruč preminula po dolasku u bolnicu. Teške povrede zadobio je Ejubović, te Ajla Oruč, sestra stradale Lejle Oruč. Kako saznajemo, Ajla Oruč se nalazi na Klinici za anesteziju i reanimaciju KCUS-a, gdje joj se ljekari bore za život, piše Oslobođenje.

Iako će tačni uzroci nesreće biti poznati po okončanju istrage i vještačenja koja su u toku, od izvora bliskog Oslobođenju, a koji je bio prisutan uviđaju, saznajemo da je Ejubović vozio “enormno velikom i neprilagođenom brzinom koja je dostizala i do 200 km/h”.

Foto: Crna hronika Bih/Facebook

– Ono je bio horor na licu mjesta. Dugo sam u ovom poslu, a ovo nisam viđao često. Vozilo je bilo bukvalno zalijepljeno za stub, a oni su unutra bili zaglavljeni. Ovo su vrlo opasne stvari jer mladi ljudi upravljaju vozilima sa jakim mašinama. Ovdje je zakazala i porodica, organi unutrašnjih poslova jer je mladić, kako su mi kazali, već divljao po selu ranije… Zakazale su i mnoge druge institucije. Saobraćaj je opasno okruženje za čovjeka i postao je grobnica. Ovdje se nešto mora raditi sa stanovništvom i mladim ljudima, smatra sagovornik Oslobođenja, te dodaje: – Možemo mi mijenjati koliko hoćemo zakone, ali se prije svega mora raditi sa narodom. Sve institucije kojih se dotiče sigurnost se trebaju uključiti .

Javnost, koja traži oštrije mjere kada je riječ o sigurnosti u saobraćaju, još uvijek čeka odgovore sarajevske policije o tome kako je bilo moguće da se neregistrovani automobil nađe na cesti. Ejubović je svoj BMW, navodno, i ranije neprilagođenom brzinom vozio po selu. Fotografiju svog ljubimca je postavljao i na društvenim mrežama, gdje je okarakterisan kao uzoran mladić koji se bavi sportom.

Šta će sarajevsko Tužilaštvo konkretno poduzeti protiv njega te hoće li ga i za koje krivično djelo teretiti, ostaje da se vidi u narednom periodu. U ovoj instituciji jučer su Oslobođenju kratko rekli da je istraga u toku, te da još čekaju nalaze vještačenja.

– Ljepotice naša, nek’ ti Allah podari lijepi džennet, uvijek ćeš biti u našim srcima, jedna je od poruka oproštaja na društvenim mrežama upućena jednoj od tri stradale djevojke koje su opisane kao dobre i lijepo odgojene.

Možda vam se svidi

Leave A Reply