Prepuna sala na premijeri predstave "Moja punica je preselila"

Večeras je u prepunoj Sali Doma kulture u Kaknju, pred oko pet stotina posjetilaca premijerno odigrana predstava „Moja punica je preselila” francuskog komediografa Georges Feydeau, čiju režiju potpisuje kakanjski glumac Mirza Mušija. Producent predstave je Izet Fejzović.

Da se o kakanjskom pozorištu može govoriti u superlativu dokaz je i najnovija predstava Dramskog studija pod nazivom „Moja punica je preselila”. Definitivno se može reći kako kakanjska pozorišna scena nije amaterska, nego čista poluprofesionalna sastavljena od profesionalnih glumaca i glumaca koji su članovi Dramskog studija godinama iza kojih su brojne predstave i odigrane uloge. Predstava je odigrana povodom obilježavanja Dana općine Kakanj. U premijernom izvođenju su igrali: Mirza Bajramović, Nedžma Bjelopoljak, Mirnes Kubat i Martina Andrijević.

„Predstava je prošla više nego dobro, bolje od očekivanog. Glumci su osjetili publiku, komični momenat, sve obaveze su ispunjene, igra je bila lagana i lepršava. Ja sam pravo zadovoljan, reakcije publike su odlične. Aktivno smo radili dva mjeseca na predstavi. Mi smo ovaj tekst koji je star oko stotinu godina, aktuelizirali i prilagodili vremenu u kojem jesmo, s tim da smo izbili neke tehnološke inovacije. Ovaj tekst je i danas aktuelan i vrijedi za stvari kao što su brak, zajednica, malograđanstvo i zloba koja je i šarmantna i duhovita. To ljude nasmijava. Imamo u planu gostovanja i da je igramo što više. Što bude više igrana bit će duhovitija i jača.” – rekao je režiser predstave Mirza Mušija

Mirza Bajramović je nakon šest godina ponovo odigrao predstavu u Kaknju, ali ovog puta kao profesionalni glumac. Podsjetimo da je Bajramović odigrao dvije predstave u okviru Dramskog studija prije upisa na Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli; „Smrt Omera i Mejreme” i „ Svoji na svome”. Kako kaže, ovog puta mu je bilo mnogo teže igrati pred domaćom publikom jer je osjetio potrebu opravdati svoje glumačko znanje.

„Meni je večeras pao veliki teret sa leđa. Osjećam se zadovoljno i sretno prvenstveno zbog reakcije publike. Imao sam ulogu Lusijena, on je čangrizavi i nafurani momak koji je naučio da bude gotovan. Meni je bilo najbitnije da se vratim u glumačku formu jer sam zadnji put stao na scenu prije 4-5 mjeseci. Ova uloga mi je pomogla da se vratim u kondiciju, pogotovo jer se radi o komediji koja traži brze promjene. U početku mi je bio mučan proces dok se nisam vratio u formu. Opravdao sam svoju tehniku i povratio sve ono što sam učio na Akademiji u Tuzli. Prelijep je osjećaj igrati za svoj grad , porodicu, prijatelje… Ove večeri sam imao veću odgovornost pred publikom nego kada sam igrao u okviru Dramskog studija. Želio sam pokazati ljudima šta znači jedan proces studija na Akademiji, da je to mukotrpno. Laički rečeno, jedina razlika amaterske i profesionalne glume je tehnika. Ovo je moja prva samostalna predstava od završetka Akademije, sve dosadašnje predstave sam radio u koprodukciji sa profesorima.”- kazao je Bajramović

Nedžma Bjelopoljak-Čaluk je do sada odigrala devet pozorišnih predstava u Dramskom studiju. Za nju važi glas najtalentovanije amaterske glumice, i prava je šteta što se nikada nije okušala u profesionalnim vodama.

„Ovo je moja deveta predstava u Dramskom studiju. Igrala sam ulogu Ivon, koja svojim totanjem pravi pravu komediju  a nama ženama u dobro poznatim situacijama. Osjećala sam se domaće u toj ulozi i super mi je išlo. Nadam se da sam ulogu iznijela kako treba, i da su se neke žene pronašle u tome i da pokušaju da promjene te neke loše navike kod sebe. Lik je jedan od nosioca drame i bilo je potrebno dosta promjena raspoloženja. Dosta smo radili i nadam se da smo uspjeli. Drago mi je da smo se ponovo vratili na scenu Doma kulture. Mnogo se ovdje ulaže i nadam se da je publika to prepoznala.” – istakla je Bjelopoljak-Čaluk.

Postpremijera će se odigrati u srijedu 16.aprila sa početkom u 19:30h a cijena ulaza je 5KM.

Kakanj-x/E.A. / Foto: Šejla Čobo.

Možda vam se svidi

Comments are closed.