Prepoznajte rane znakove kancera

Atipičan simptom koji se iznanada javlja i nema jasan uzrok nikako ne treba zanemarivati. Saznajte koji signali zahtijevaju odlazak ljekaru.

Da bi se napravila zdrava ravnoteža između negiranja stvarnosti i hipohondrije, sastavljena je lista simptoma mogućih (naglašavamo – samo mogućih!) simptoma kancera, koje žene često zanemaruju iako bi trebalo provjeriti o čemu se radi.

1. Neobjašnjiv gubitak težine
Mnoge žene bile bi oduševljene mršavljenjem bez truda. Ipak, kada se u mjesec dana izgubi pet kilograma bez redukcije ishrane ili pojačane fizičke aktivnosti, neophodno je utvrditi uzrok tome. Znatan gubitak tjelesne težine obično je prateći simptom kancera, ali može biti izazvan i hiperaktivnošću tiroidne žljezde.

2. Nadimanje stomaka
Nadimanje stomaka toliko je česta pojava da mnoge žene jednostavno nauče da žive s ovom nelagodnošću. Međutim, to može biti i znak kancera jajnika. Ostali simptomi ovog malignog oboljenja uključuju bol u stomaku ili karličnoj oblasti, osjećaj sitosti već nakon nekoliko zalogaja i urinarne tegobe kao što je urgentna potreba za pražnjenjem bešike.

3. Promjene na dojkama
Većina žena zna šta je za njih normalan izgled i osjećaj u dojkama te kako izgledaju sumnjive promjene – kvržice. Ipak, to nisu jedini simptomi koji ukazuju na kancer. Crvenilo i zadebljanje kože može biti znak vrlo rijetkog, ali agresivnog malignog tumora – inflamatornog kancera dojke. Ukoliko crvenilo nalik osipu traje više sedmica, apsolutno je neophodno utvrditi njegov uzrok.

Takođe, promjena izgleda ili uvlačenje bradavica te pojava iscjetka definitivno jesu razlozi za obraćanje ljekaru. S druge strane, ukoliko su bradavice oduvijek uvučene, nema razloga za zabrinutost. U dijagnostičke metode provjere stanja dojki spadaju mamografija, ultrazvuk, magnetna rezonanca i, ponekad, biopsija.

4. Međumenstrualno i druga netipična krvarenja
Žene u perimenopauzi često ignorišu međumenstrualno krvarenje pripisujući ga životnoj i hormonskoj fazi. Takođe, ignorišu i krvarenje iz gastrointestinalnog trakta jer ga pogrešno tumače kao neku formu menstruacije. Međutim, uzrok krvarenja između menstruacija obavezno treba utvrditi, naročito ukoliko žena ima redovan ciklus. Takođe, mora se provjeriti i porijeklo krvarenja nakon menopauze, jer je to u bar 75 posto slučajeva rani simptom kancera materice (endometrijuma). Ultrazvučni pregled kod ginekologa, i eventualno biopsija, mogu dati pravi odgovor.

5. Promjene na koži
Većina nas zna kako se uočavaju i prate promjene na mladežima, koje su dobro poznati znaci kancera kože. Osim toga, neophodno je obratiti pažnju i na promjenu boje kože, pojavu pigmentacije, kao i druge izmjene njenog izgleda i kvaliteta. Takođe, ako se iznenada javi krvarenje bez jasnog razloga, ili se koža naglašeno peruta, obavezan je odlazak ljekaru.

6. Otežano gutanje
Otežano gutanje mnogi ne doživljavaju kao znak za uzbunu, već mijenjaju sastav ishrane i tako ublažavaju ovaj ”mehanički” problem. Ipak, uzrok otežanog gutanja treba provjeriti, jer može biti simptom kancera jednjaka.

7. Krv na neočekivanim mjestima
Ako primijetite krv u urinu ili stolici, nemojte to pripisivati hemoroidima, jer bi moglo biti znak kancera debelog crijeva. Najpreciznija dijagnostička metoda u ovom slučaju jeste kolonoskopija. Krv u urinu, ukoliko nije u toku menstruacije, može ukazivati na pijesak ili kamen u bubregu, ali je ponekad znak kancera bešike ili bubrega. Iskašljavanje krvi takođe je simptom čije se porijeklo mora provjeriti. Ukoliko se tragovi krvi na atipičnim mjestima pojave samo jednom, vjerovatno ne postoji razlog za brigu, ali ako se to desi više puta, onda se obavezno javite ljekaru.

8. Učestali bolovi u stomaku i depresija
Tegobe kao što su bolovi u stomaku i depresivno raspoloženje zahtijevaju proveru ljekara. Rezultati nekih naučnih studija otkrili su povezanost između depresije i kancera pankreasa, ali to još nije dovoljno potkrepljeno dokazima. Ono što se ipak može provjeriti jesu uzroci bolova u stomaku.

9. Otežano varenje
Iznenadni problemi s varenjem mogu biti znak kancera jednjaka, želuca ili grla. Ljekar mora čuti detaljan opis stanja pacijenta, uključujući i porodičnu istoriju bolesti, prije nego što donese odluku o dijagnostičkim metodama.

10. Promjene u ustima
Eksperti upozoravaju pušače da obrate posebnu pažnju na pojavu bijelih fleka na sluzokoži usta i jeziku, jer oba simptoma mogu ukazivati na prekancerozno stanje (leukoplakiju) koje se može razviti u oralni kancer. Stomatolog bi prilikom pregleda morao uočiti takva stanja i predložiti korake koje treba preduzeti.

11. Bol
Iako su pojava ili pojačanje bola u kasnijim godinama života prihvaćeni kao nešto neminovno, bilo kakav bol, čak i najslabiji, može biti simptom određenih tipova kancera.

12. Promjene u limfnim čvorovima
Ako napipate kvržicu ili otečenost limfnih čvorova ispod pazuha, na vratu ili bilo kom drugom dijelu tijela, to svakako zahtijeva pregled ljekara. Ukoliko se limfni čvorovi progresivno uvećavaju i to traje duže od mjesec dana, obavezno se obratite stručnjaku. U većini slučajeva to je posljedica infekcije, ali to može potvrditi samo doktor.

13. Povišena temperatura
Ukoliko je tjelesna temperatura povišena, a nemate infekciju, to može biti signal da u organizmu postoji maligni proces. Ovaj simptom češće se manifestuje kada se ćelije kancera prošire po organizmu, ali može biti i znak početnog stadijuma određenih tipova kancera krvi, kao što su leukemija ili limfom. U ostale znake kancera spadaju žutica ili promjena boje stolice. U zavisnosti od tegoba ljekar će odrediti adekvatne dijagnostičke metode.

14. Opšta slabost
Opšta slabost je još jedan simptom koji može upućivati na kancer, ali i na brojne druge zdravstvene probleme. Može se ispoljiti u poodmaklim stadijumima bolesti, ali i u početnim fazama određenih tipova zloćudnih oboljenja, kao što su leukemija ili rak debelog crijeva i želuca.

15. Hroničan kašalj
Kašalj je uobičajena tegoba u slučaju gripa, prehlade, astme, nekih alergija, a ponekad se javlja kao nuspojava određenih medikamenata. No, ukoliko traje duže od tri ili četiri sedmice, ne smije se ignorisati. U tom slučaju neophodna su ispitivanja grla i plućnih funkcija.

Možda vam se svidi

Comments are closed.