Povezano

Preporuke za revakcinaciju i treću dozu vakcine u FBiHPrioritet za revakcinaciju su starije osobe i osobe koje spadaju u rizične skupine (sa hroničnim bolestima i stanjima, kako je definirano u ranijim preporukama).

Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva izdalo je preporuke za revakcinaciju (buster) protiv COVID-19.

- Marketing -

Zemlje u Europi bilježe sve veći broj slučajeva COVID-19, kao i povećanje stope hospitalizacije, uzrokovane širenjem omikron varijante. Vakcine nastavljaju sprječavati teške oblike bolesti i smrtne ishode, a podaci pokazuju da je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva najmanji u onim državama s najvišim stopama vakcinacije. SST za imunizaciju nastavlja pozivati građane na vakcinaciju. Kao odgovor na povećan rizik koji predstavlja omikron varijanta u prvim mjesecima 2022. godine, uz dostupne podatke o sigurnosti i učinkovitosti, SST za imunizaciju preporučuje:

– Osobama od 18 godina starosti i starijim revakcinacija se može ponuditi najranije nakon 3 mjeseca od završetka primarne vakcinacije (istom ili različitom vrstom vakcine).

– Osobama koje su preboljele COVID-19 i primile dvije doze vakcine protiv COVID-19 revakcinacija se može ponuditi najranije nakon 6 mjeseci (istom ili različitom vrstom vakcine).

– Prioritet za revakcinaciju su starije osobe i osobe koje spadaju u rizične skupine (sa hroničnim bolestima i stanjima, kako je definirano u ranijim preporukama).

– Osobama koje su preboljele COVID-19 i primile jednu doze vakcine protiv COVID-19, a prošlo je šest mjeseci od primitka vakcine, preporučuje se ponuditi drugu dozu vakcine (istom ili različitom vrstom vakcine).

- Marketing -

Najnovije

Popularno