Prenosili program Al Jazeere: Izrael zaplijenio opremu Associated Pressa

Izraelske vlasti zaplijenile su danas opremu koja pripada američkoj novinskoj agenciji Associated Pressu (AP), uz obrazloženje da ta novinska agencija krši zakon pružajući uslugu izravnog prijenosa arapskoj televiziji Al Jazeera, objavilo je izraelsko ministarstvo komunikacija, prenosi Hina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon, usvojen u aprilu, omogućuje vladi da stranim televizijskim kućama naredi da privremeno prekinu rad zbog nacionalne sigurnosti.

Izraelsko ministarstvo komunikacija priopćilo je da je oprema zaplijenjena u izraelskom gradu Sderotu. Ministarstvo je izvijestilo da je AP-u prošli tjedan rečeno da je zabranjeno pružati usluge Al Jazeeri, ali da je agencija to nastavila činiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijela kuća je rekla da je incident “zabrinjavajući”. Glasnogovornica Karine Jean-Pierre izjavila je da će Bijela kuća razmotriti situaciju i naglasila da novinari imaju pravo raditi svoj posao.

Izrael početkom mjeseca zabranio rad Al Jazeeri
AP je u priopćenju naveo da im je naređeno da ugase prijenos uživo koji prikazuje pogled na Gazu rekavši da se to ne temelji na sadržaju, već na “zlouporabi novog zakona izraelske vlade”.

“Associated Press najoštrije osuđuje postupke izraelske vlade koji su doveli do prekida našeg prijenosa uživo s pogledom na Gazu i zapljene AP-ove opreme”, rekla je glasnogovornica AP-a Lauren Easton.
Agencija ističe da je poštovala pravila vojne cenzure koja zabranjuju objavu detalja poput kretanja vojnika i tvrdi da je snimka uživo prikazivala dim iznad Gaze. Poput AP-a, Reuters također emitira uživo s područja oko Gaze za potrebe klijenata diljem svijeta, uključujući Al Jazeeru.

Izrael je zabranio rad Al Jazeere koja je u katarskom vlasništvu početkom svibnja zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost i najavio će televizija ostati zatvorena za vrijeme rata u Gazi. Al Jazeera je kritizirala taj potez nazvavši optužbu da prijeti izraelskoj sigurnosti “opasnom i smiješnom laži”.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE