Preminuo jedan od najpoznatijih hrvatskih detektiva, bio je Titov čovjek od povjerenja s burnom prošlošću

Popularno

Povezano


Marijan Kraljević-King, privatni detektiv, dugogodišnji policajac, ali i čovjek koji je bio “sigurnjak” u diplomatskim predstavništvima SFRJ i kao takav bio zadužen i za praćenje političke emigracije, preminuo je u nedjelju u 84. godini nakon kratke i teške bolesti, a posljednji ispraćaj bio je na zagrebačkom Mirogoju, piše Jutarnji list.

- Marketing -

Nakon demokratskih promjena 1990. godine Kraljević je osnovao jednu od prvih detektivskih agencija “Delta” i praktički se može reći da je bio pionir te djelatnosti u susjednoj Hrvatskoj.

Kraljević-King nikad se nije libio govoriti o dijelu svoje policijske karijere u bivšoj državi kad je bio pomoćnik tadašnjem jugoslavenskom konzulu Vojislavu Đukiću i tvrdio je da je on bio profesionalac koji je radio svoj posao.

Tajno snimljen razgovor
Štutgart je bio značajno uporište organizacije HRB (Hrvatsko revolucionarno bratstvo) pa je politika SDS-a bila da se pripadnicima hrvatske političke emigracije bave hrvatski kadrovi. U tom kontekstu u medijima je bila objavljena jedan audiosnimak razgovora Josipa Perkovića i Josipa Boljkovca, te Marijana Kraljevića-Kinga gdje King na izravano pitanje Boljkovca zna li ko je ubio Đurekovića odgovara:

– Mi smo ga ubili, ko bi drugi.

Tu je mislio na službu državne sigurnosti. Kraljević je izjavio da ga je Boljkovac molio za razgovor te da se “s njim nepozvan pojavio Perković”.

– Primio sam ih u svojoj kući, pili smo dobro vino mog prijatelja, razgovarali o policiji i Udbi, nisam znao da Perković snima razgovor – rekao je Kraljević.

Za medije je pričao i kako je bio u neposrednom osiguranju prilikom posjeta Ričarda Niksona (Richad Nixon) Hrvatskoj i njegovog susreta s Josipom Brozom Titom u Zagrebu u oktobru 1970. godine.

Često je medijski istupao i komentirao konkretne sigurnosne događaje, ali i dešavanja na hrvatskoj kriminalnoj sceni kao i kadrovske “križaljke” u policiji, jer je bio zahvalan sagovornik medijima, a puno manje je govorio o svojim konkretnim detektivskim poslovima.

Atentat na Zdravka Mamića
Tako je komentirao i zločin na zagrebačkoj Kajzerici i rekao da u vrijeme kad je on vodio odjele javnih sigurnosti takvih zločina nije bilo te ustvrdio da nam je društvo u stanju moralne krize. Komentirao je i pokušaj atentata na Zdravka Mamića u Hercegovini nazvavši to “smijurijom”. Analizirajući postupke atentatora, tvrdio je kako bi se, da se radilo o ozbiljnom pokušaju ubistva, to trebalo izvesti puno profesionalnije i dugim oružjem.

– Ovo što se događa na hrvatskim ulicama američki je gangsterizam 30-ih godina prošlog stoljeća, a na isti način se vodi i politika – upozorio je Kraljević nakon trostrukog ubojstva u Splitu koji je počinio Filip Zavadlav.

Kraljević-King često je bio jedno od poznatih lica sa zagrebačke “špice”, viđalo ga se u društvu posljednjeg ministra vanjskih poslova SFRJ Budimira Lončara, ali i drugih poznatih javnih osoba.

Kraljević-King, kao i većina tadašnjih pripadnika policije bio je i aktivni sportaš, pa je tako bio i prvi trener dizačkog kluba Metalac i trener reprezentacije Jugoslavije u dizanju utega.

- Marketing -

Najnovije