Povezano

Preminuo bokserski velikan, zlatni olimpijac, svjetski prvak…


Nakon što se od ljeta 2019. godine borio s rakom prostate, najveću životnu bitku izgubio je Leon Spinks, piše Fight Site. Legendarnom američkom bokseru bilo je 67 godina, a preminuo je mirno u svom domu.

- Marketing -

Zlato na OI u Montrealu
Stariji od podjednako uspješne braće Spinks svoju slavu krenuo je graditi još u amaterskim danima, svjetskom bronzom 1974. godine, srebrom na Panameričkim igrama godinu kasnije, te zlatom na Olimpijskim igrama 1976. godine u Montrealu, sve u poluteškoj kategoriji. Na istim igrama njegov brat Majkl (Michael) osvojio je zlato u srednjoj kategoriji. Majkl je kasnije također postao uspješan profesionalac i svjetski prvak poluteške i teške kategorije.

Leon je odmah nakon Montreala otišao u profesionalce, postavši teškaš, a nakon sjajne 1977. godine, početkom 1978. dobio je priliku napasti tri svjetske titule i vlasnika istih, najvećeg svih vremena, Muhameda Alija (Muhammad). Nakon “rata” na 15 rundi, Spinks je slavio podijeljenom odlukom sudija te je došao do svjetskog trona. Sedam mjeseci kasnije boksali su ponovno, a Ali je tada jednoglasnom sudijskom odlukom titule vratio.

Loš omjer
Nažalost po “Neona”, iako je to bio sami početak njegove profesionalne karijere, na tu razinu više se nije uspio vratiti. 1981. došao je do novog napada na titulu, no tada je bolji od njega bio Lari Holmes (Larry), nakon čega kreće njegov veliki pad. Najgore je bilo od 1986. do 1989. godine, kad je slavio u samo jednom od devet odrađenih mečeva. Prvi od njih bio je za svjetsku titulu “cruiser” kategorije. Nakon toga je uzeo pauzu, da bi se 1991. godine vratio, ali ponovno je to bilo daleko od visoke razine. 1995. godine penzionisao se odosta nezavidnim omjerom 26-17-1, koji zapravo sakriva činjenicu o kakvom je velikanu i sjajnom bokseru ovdje riječ. prenosi “Avaz“.

- Marketing -

Najnovije

Popularno