Preminula djevojka koja se prerušila u muškarca kako bi ušla na stadion: Zapalila se u strahu od zatvorske kazne

Sahar Khodayari zapalila se ispred suda u Teheranu prošle sedmice nakon što je saznala da bi služila zatvorsku kaznu od 6 mjeseci zbog pokušaja da uđe na stadion Azadi.

Khodayari je zaustavljena na ulazu u stadion gdje je trebala započeti utakmica Šampion Lige između iranskog Esteghlala i Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ona je hitno prebačena u bolnicu, ali je zbog teških povreda preminula.

Obzirom da u Iranu ne postoje pisani zakoni koji zabranjuju ženama ulazak na stadion, Khodayari je optužena za nepoštivanje islamskog zakona o nošenju hidžaba.

Članica iranskog pokreta OpenStadiums (Otvoreni stadioni) koji se bori za pravo iranskih žena da prisustvuju utakmicama na stadionima, kaže da je problem u tome što ne postoje pisani zakoni koji zabranjuju ženama ulazak na stadione – jer da postoje, ‘mogli bismo voditi kampanju protiv toga’.

– Umjesto toga, još uvijek plaćamo cijenu decenijama starog vjerskog argumenta da atmosfera na stadionima nije pogodna za žene, te da su žene na naki način odgovorne za neprimjeren jezik i ponašanje muškaraca, tvrdi jedna od članica pokreta.

Međutim, to nije uvijek bilo tako; novinar “BBC World Service”, Ali Hamedani podijelio je fotografije iranskog nacionalnog ženskog plivačkog tima prvobitno objavljene u časopisu Majaleh Zanen prije revolucije 1979. Ženski tim je fotografiran na istom Azadi stadionu na kojem danas nije dozvoljen pristup ženama, piše “Euronews”.

Možda vam se svidi

avatar