PREMIJERNO – Održana promocija spota hora "Bostan" – Posljednji dah

U Omladinskom centru u Kaknju u utorak 22.jula je promovisan spot ilahije pod nazivom „Posljednji dah“ u izvedbi kakanjskog hora „Bostan“. Hor Bostan je neformalno osnovan u Kaknju početkom ramazana 2011. godine. Glavni cilj osnivanja hora je okupljanje mladih i drugih građana zainteresovanih za jačanje duhovne islamske muzike na području Općine pa i šire, ali i onih koji će zajedničkim druženjem i učenjem ilahija,te svojim trudom i radom doprinijeti društvu.

Realizirajući ove aktivnosti stekli su brojna prijateljstva sa ljudima iz cijele BiH ali i šire, gdje posebno izdvajaju Eldina Huseinbegovića, Armina Muzaferije, Aziza Alilija, Edina Fazlića, ali i druge ne manje važne ljude koji su tokom ovog perioda pomagali u radu ali i koje su na neki način promovisali te približili ljudima u Kaknju. Tako je nastala i prva ilahija pod nazivom „Posljednji dah“ koju solira Alen Čišija. Tekst i muziku je napisao Kenan Hadžifejzović, a aranžman je radio Eldin Huseinbegović. Napokon ova ilahija dobiva i svoj spot i opet najviše zahvaljujući ljudima kojima nije interes novac nego upravo taj osjećaj za pomaganjem i doprinosu društvu.

„Već dugo vremena mi pokušavamo snimiti spot za ovu ilahiju. Ali kako i sami znate da neprofitna udruženja imaju problem sa finansijama, tako je i kod nas bilo. Skoro punu godinu dana smo se raspitivali, sastančili sa produkcijama za snimanje spota, ali nikad nismo uspjeli konačno dogovoriti samo snimanje. Bilo je tu različitih ideja kako snimiti spot, koje lokacije koristiti itd. ali opet na koncu svega problem budu finansije. Možda je to tako i trebalo da bude, jer možda da smo nekad ranije uradili taj spot možda to nebi bilo na ovom nivou koji smo danas uspjeli postići. Naime, uz vrlo male finansije a s druge strane veliki angažman onih koji čine dio ovog spota mislim da će ovo biti jedan veliki uspjeh ne samo za nas kao članove hora, nego i za ljude koji su režirali i snimali ovaj spot, ali i za sve patriote našeg grada. „ – kazao je Aldin Šljivo ispred hora „Bostan“

Prije same promocije spota pušten je sedmominutni film pod nazivom „Making of“ kojeg su posjetioci Omladinskog centra mogli pogledati. U kratkom filmu se opisuje rad na snimanju spota, najzanimljiviji kadrovi.

 [doptg id=33]

Amer Spahić je režiser spota. On je student druge godine mašinskog Fakulteta i osoba koja ima dosta iskustva u režiranju spotova, gdje honorarno radi za produkcijsku kuću GOTIVA. Čuo je za problem sa finansijama hora „Bostan“ kada je u pitanju snimanje spota i izrazio želju da dadne svoj doprinos ovom udruženju. Ovaj spot će Ameru poslužiti za njegovu promociju i pomoći mu da se stučno osposobi za posao koji izuzetno voli da radi.

Snimanje spota su finansijski pomogli Općina Kakanj i firma DEELA ali i ostali kakanjski privrednici.

Za snimanje su korištene brojne lokacije na području Općine Kakanj, poput Starog grada Bobovca, Džamije Sultan Mehmed El-Fatiha u Kraljevoj Sutjesci, okolina kakanjske močvara Bistrik, bosanska kuća Nermina Đokića, zatim mjesta poput Obara, Brežana, gradske džamije itd. U toku dva, tri dana snimanja imali su 4 godišnja doba, dakle bilo je i kiše i sunca i magle. Svi prirodni efekti su bili na njihovoj strani i što je najbitnije svi smo to radili iz ljubavi. Osobe koje su bile angažovane za snimanje ovog spota su: režiser Amer Spahić, direktor fotografije Faruk Garib, Malik Kurt i Enes Čaluk, za snimke iz zraka zaslužan je bio Elvir Salčinović te su se koristili i neki kadrovi Renata Kristića. Make up je radila Nedžma Bjelopoljak Čaluk.

Hor Bostan u narednom periodu namjerava podmladiti i proširiti članstvo. Pa su iskoristili priliku da pozovu sve mlade, dakle djecu do 15g koji imaju ambicije za učenjem ilahija da se prijave, bilo preko fb profila Hora Bostan ili preko samih članova ovog hora.

Na kraju promocije je najzuslužnijim za izradu spota dodjeljena zahvalnica i prigodan poklon, Ameru Spahiću, Edinu Fazliću i Aldinu Šljivi.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XNHKA3DJ-JA[/youtube]

kakanj-x

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.