Premijer RS-a: Nikoga ne treba plašiti definiranje linije razgraničenja između Republike Srpske i Federacije

I zbog građana, kako bi se izbjegli problemi koje imaju, neophodno je da se, kako je naveo, utvrdi dokle dosežu nadležnosti RS, a gdje ih preuzima Federacija BiH i obrnuto.

Radovan Višković, premijer RS izrazio je potrebu da Vlade Republike Srpske i Federacije BiH u skladu s ustavom pokrenu osnivanje tijela ili komisije koje će se baviti međuentitetskom linijom razgraničenja između Federacije BiH i Republike Srpske.

– To nikoga u BiH ne treba da plaši – rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci.

Kazao je da, prema Ustavu i zakonu, postoji međuentitetska linija između dva entiteta i niko ne može reći da li se to poštuje ili ne niti je izbrisati.

Višković je rekao da će Vlada RS postupiti u skladu sa sinoć usvojenim zaključkom Narodne skupštine RS, kojim je zadužena da nastavi ranije započete pregovore s Vladom Federacije BiH radi definiranja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu s Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

– I u proteklom periodu smo imali komisiju koja je radila na tom pitanju, ali je nastao zastoj iz određenih razloga i sada samo želimo da se time pozabave stručni i kvalificirani kadrovi – rekao je on.

I zbog građana, kako bi se izbjegli problemi koje imaju, neophodno je da se, kako je naveo, utvrdi dokle dosežu nadležnosti RS, a gdje ih preuzima Federacija BiH i obrnuto.

– Sve ovo ne znači da neko ima zadnju namjeru, kako se želi tumačiti, već je međuentitetska linija ustavna kategorija, koja postoji, ali u nekim dijelovima nije tačno definirana i građani u tim dijelovima imaju problema da ostvare svoje pravo – kazao je entitetski premijer.

Prenosi Bh-index

Možda vam se svidi

Leave A Reply