Premijer Plenković sutra po prvi put na obilježavanju Dana antifašističke borbe

Popularno

Povezano


U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe i početka NOB-a, izaslanstva Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) i druga izaslanstva položili su cvijeće na groblju Mirogoj u Zagrebu, pri čemu su izrazili zadovoljstvo da će hrvatski premijer Andrej Plenković sutra po prvi put sudjelovati na službenom obilježavanju ovog praznika, javlja Anadolu Agency (AA).

- Marketing -

Nakon polaganja vijenca na Mirogoju predsjednik SABA RH Franjo Habulin komentirao je činjenicu da će sutra, na Dan antifašističke borbe, u šumi Brezovica pokraj Siska na obilježavanju po prvi put sudjelovati hrvatski premijer Andrej Plenković.

Habulin je kazao kako je prošle godine donesen novi Zakon o spomendanima i državnim praznicima u kojem je navedeno, između ostaloga, kako Vlada, Sabor i predsjednik Republike Hrvatske suorganiziraju obilježavanje državnih praznika.

„Dan antifašističke borbe jeste državni praznik i ove godine Vlada, nakon 30 godina, po prvi put organizira svečanost u Brezovici. Smatram da je premijer osjetio potrebu da bude u Brezovici, s obzirom da je Vlada organizator. Dobro je da se hrvatski premijer po prvi put pojavi tamo na Dan antifašističke borbe i na 80. obljetnicu formiranja prvog partizanskog odreda, prve oružane vojne formacije na početku Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj i na prostoru bivše Jugoslavije”, kazao je Habulin.

Habulin je ocijenio kako su u 30 godina samostalnosti Hrvatske nagomilani brojni problemi vezani uz odnos prema antifašističkoj prošlosti Hrvatske, sudionicima NOB-a i spomeničkoj baštini iz tog vremena.

Dodao je kako smatra da je premijer Andrej Plenković odlučio zaustaviti te procese te kako je njegov dolazak sutra u Brezovicu samo jedan korak u tom pravcu.

Sutra se, na službenom obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici očekuju predstavnici najviših državnih institucija.

Izaslanstva predstavnika Vlade Hrvatske, Grada Zagreba i političkih stranaka cvijeće su položila i na Grobnici narodnih heroja i na Partizanskom groblju, kasnije će položiti cvijeće na Spomen području Dotrščina nedaleko od Parka Maksimir.

- Marketing -

Najnovije