Premijer FBiH Fadil Novalić: “Molim medije da se ne problematizira cijena vakcine”Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je na današnjoj press konferenciji da opet imamo vanrednu situaciju.

„Jako nam raste broj zaraženih, ne znamo gdje će završiti. Radi se o trećem valu. Mi smo danas raspravljali šta dalje. Dvije grupe problema jedno su epidemiološke mjere, a drugo su vakcine”, kazao je on.

- Marketing -

Kazao je, između ostalog, da svaki rast koji se ne može servisirati, a već su Sarajevo i Tuzla došli do toga i to mora biti presječeno.

„Ako zdravstveni sektor ne može primiti sve pacijente onda se uvodi lockdown. Nama je to zadnja opcija, to jako utječe na ekonomiju, prije toga svi kapaciteti moraju biti iskorišteni. Lockdown siromaši ekonomiju samim tim i zdravstvo, i onda ulazimo u začarani krug. Ne može FBiH pomoći da KS izađe iz crvene zone. Država, a ne entiteti su zaduženi za nabavku vakcine. Nisu htjeli pregovarati sa entitetima, a sad priznaju. Sad se javljaju i priznaju i Pfizer je jutros zakazao sastanak i sad se entiteti priznaju za nabavku vakcinu. Mi smo formirali ad hoc komisiju koja ima zadatak da ugovori i predloži Vladi nabavku vakcina. Cijena sasvim sigurno neće biti nominalna, Covax je proklamirao cijenu 10,99 dolara, Izrael je platio 25 dolara. Molim medije da se ne problematizira cijena”, kazao je Novalić.

Premijer Novalić je kazao da smo imali uspješan lockdown u zdravstvenom smislu, ali da je ekonomija propala i da bi volio da ga više ne uvode.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano