Preko 5,8 miliona vozila na autocesti A1 u 2014. godini

S obzirom na novoizgrađene kilometre autoceste na Koridoru 5C u 2014. godini, porast vozila na A1 i porast prihoda očekivani su pokazatelji uspješnosti i ispunjenja zacrtanih planova JP Autoceste FBiH, piše novinska agencija Patria.

Broj vozila koji su koristili autocestu A1 u 2014. godini iznosio je 5.830.813 vozila što je više za 180.000 vozila u odnosu na 2013. godinu.

Ostvareni prihodi od naplate cestarine u 2014. godini izosili su 24 miliona KM i veći su za 10, 81% prihoda u odnosu na prihode u 2013. godinu. Razlog za ovo povećanje je i puštanje u promet novih kilometara autoceste na Koridoru Vc kao i sistema naplate novih kilometara autoceste.

Prihodi ostvareni naplatom cestarine se koriste za finansiranje izgradnje novih kilometara autoceste.

Prethodna 2014. godina je bila godina završetka izgradnje dionica autoceste od Zenice do Tarčina i od Međugorja do međunarodnog graničnog prelaza Bijača tačnije do granice sa Hrvatskom.

Završetkom autoceste i njenim puštanjem u promet, JP Autoceste FBiH nastoji da održava nivo sigurnosti putnika i vozila u skladu sa europskim standardima.

Kvalitetnom izgradnjom, kvalitetnim održavanjem te uvođenjem najsavremenijih sistema sigurnosti i upravljanjem kao što je izgradnja i otvaranje savremenog Centra za održavanje i kontrolu prometa doprinosi se da u 2014. godini nije zabilježena niti jedna teška saobraćajna nesreća na autocesti A1 sa težim povredama ili smrtnim slučajem učesnika u saobraćaju.

Možda vam se svidi

Comments are closed.