Povezano

Prekid bojkota: Tegeltija zakazao sjednicu Vijeća ministara BiH!


Kako portal Radiosarajevo.ba saznaje, sjednica je zakazana za 4. novembar u 12 sati
Neslužbeno, na sjednici bi trebalo, uz ostalo, biti razmatrano i pitanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) i njegovo slanje u NATO sjedište.
Nisu poznate okolnosti pod kojima se desilo reteriranje kadrova iz Republike Rrpske, ali je vrlo izvjesno da je to posljedica međunarodnih pritisaka koje trpi lider SNSD-a Milorad Dodik. On je u međunarodnim krugovima označen glavnim i odgovornim akterom bosanske krize koja prijeti potpunom eskalacijom.
Podsjećamo, posljednja sjednica Vijeća ministara BiH održana je 22. jula ove godine, samo dan prije nego što je Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo dopune o Kaznenom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.
Otkazivanje sjednice Vijeća ministara došlo je nakon otkazivanja sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali i sjednice Doma naroda BiH.
Ovo je za javnost u BiH očekivan scenarij zbog najavljenog bojkota stranaka iz eniteta RS da učestvuju u radu državnih institucija.
Dogovor o tom koraku postignut u julu ove godine na sastanku predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS.
Kako je navedeno, povod za to okupljanje u Banjoj Luci bila je upravo odluka bivšeg visokog predstavnika da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida.
Među pet zaključaka sa sastanka na kojem je prisustvovao i Milorad Dodik, izdvaja se onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija Bosne i Hercegovine. prneosi “Radiosarajevo“.

- Marketing -

Najnovije

Popularno