35.7 C
Kakanj
Utorak, 27 Jula, 2021

Predsjedništvo BiH nakon sastanka sa Palmerom i Ajhorst: Opredijeljeni smo za članstvo u EU i provođenje reformi

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferovićrazgovarali sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD u Kancelariji za Evropu i Evroaziju Metjuom (Matthew) Palmerom i direktoricom za Zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Ajhorst (Eichhorst).
Govoreći o evropskim integracijama, članovi Predsjedništva BiH su ponovili da su opredijeljeni za članstvo u EU, te da je obaveza svih nivoa vlasti da se pojačaju aktivnosti na provođenju reformi koje će poboljšati kvalitetu života svih građana u BiH. prenosi “Avaz“.
Ilegalne migracije
Kako je saopćeno iz Predsjedništva Bih, važne teme današnjeg susreta su bile ilegalne migracije i borba protiv širenja pandemije koronavirusa. Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili na dosadašnjoj pomoći SAD i EU i ponovili stav da Bosna i Hercegovina smatra da je za rješavanje problema ilegalnih migracija najbolji jedinstven EU pristup i sistemsko rješavanje ovoga problema.
Sagovornici su se složili da je potrebno provesti reforme koje će biti usmjerene na održiv i ubrzan ekonomski rast. Istaknuta je važnost regionalno-ekonomske integracije koja bi imala potencijal za veća ulaganja i omogućila slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i pružanja usluga.
Izborni zakon
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Palmer i direktorica Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Palmer i direktorica Ajhorst su ponovili podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije BiH u aktivnostima BiH ka punopravnom članstvu u EU. Naglasili su da je 2021. godina prilika za promjenu Izbornog zakona, te da će SAD i EU biti saveznici našoj zemlji u rješavanju ovoga pitanja.
Sastanku su prisustvovali i ambasador SAD u BiH Erik (Eric) Nelson i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johan Satler (Johann Sattler).

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO