Predsjednik Turkmenistana imenovao sina guvernerom pokrajine

Kako piše “Hina” Berdimuhamedov (61) još od 2006. upravlja državom bogatom prirodnim plinom u kojoj živi šest miliona stanovnika kojima ne dopušta slobodu izražavanja, ali ih bombardira kultom ličnosti. Turkmenistanci ga često oslovljavaju kao Arkadag ili zaštitnik.

Ekstravagantan predsjednik

Sedar Berdimuhamedov (37), jedini predsjednikov sin, ranije je radio u ministarstvu vanjskih poslova te bivše sovjetske republike i bio član parlamenta prije nego što je postao zamjenikom guvernera središnje pokrajine Ahal, da bi sada bio promoviran u guvernera.

U toj pokrajini živi pleme Teke čiji su članovi pripadnici turkmenistanske elite. Berdimuhamedov je član plemena kao i njegov prethodnik Saparmurat Nijazov.

Ekstravagantan predsjednik u odnosu na druge, općenito hladne srednjoazijske čelnike redovito se pojavljuje na državnoj televiziji izvodeći razne atrakcije, poput pucanja iz revolvera ili bacanja košarkaške lopte dok vozi bicikl.

Izvodi i razne pjesme, od poznatih šlagera iz sovjetskog razdoblja do vlastitih rep uradaka o omiljenom ždrijebetu.

Turkmenistan, četvrta zemlja po zalihama plina na svijetu, najviše energije izvozi u Kinu, a ove je godine ponovno počela izvoziti manje količine Rusiji i gradi plinovod kroz Afganistan do Pakistana i Indije.

Možda vam se svidi

avatar