Predsjednik Turkmenistana imenovao sina guvernerom pokrajine

0

Kako piše “Hina” Berdimuhamedov (61) još od 2006. upravlja državom bogatom prirodnim plinom u kojoj živi šest miliona stanovnika kojima ne dopušta slobodu izražavanja, ali ih bombardira kultom ličnosti. Turkmenistanci ga često oslovljavaju kao Arkadag ili zaštitnik.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ekstravagantan predsjednik

Sedar Berdimuhamedov (37), jedini predsjednikov sin, ranije je radio u ministarstvu vanjskih poslova te bivše sovjetske republike i bio član parlamenta prije nego što je postao zamjenikom guvernera središnje pokrajine Ahal, da bi sada bio promoviran u guvernera.

U toj pokrajini živi pleme Teke čiji su članovi pripadnici turkmenistanske elite. Berdimuhamedov je član plemena kao i njegov prethodnik Saparmurat Nijazov.

Ekstravagantan predsjednik u odnosu na druge, općenito hladne srednjoazijske čelnike redovito se pojavljuje na državnoj televiziji izvodeći razne atrakcije, poput pucanja iz revolvera ili bacanja košarkaške lopte dok vozi bicikl.

Izvodi i razne pjesme, od poznatih šlagera iz sovjetskog razdoblja do vlastitih rep uradaka o omiljenom ždrijebetu.

Turkmenistan, četvrta zemlja po zalihama plina na svijetu, najviše energije izvozi u Kinu, a ove je godine ponovno počela izvoziti manje količine Rusiji i gradi plinovod kroz Afganistan do Pakistana i Indije.