Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u posjeti Kraljevoj Sutjesci

Predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović je u utorak 20.marta posjetio Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci. Gospodin Josipović je ovom prilikom razgovarao sa domaćinima i fratrima Franjevačkog samostana na čelu sa gvardijanom fra Zoranom Jakovićem.
Razlog dvodnevne posjete su i razgovori sa članovima predsjedništva BiH budući da se bliži ulazak Hrvatske u Europsku uniju, te buduća saradnja sa BiH. Gospodinu Josipoviću je ovo prva posjeta Kraljevoj Sutjesci, kako bi obišao Franjevački samostan u kojem se baštini stogodišnja tradicija Hrvata s ovog područja. Nakon što je gospodin Josipović obišao Franjevačku biblioteku i Muzej, uslijedilo je i obraćanje medijima:

Gospodine Josipoviću, koji je povod Vaše posjete BiH i Kraljevoj Sutjesci?
Bliži se ulazak Hrvatske u EU isto tako evo da vidim i položaj Hrvata u BiH. Znamo da ovdje Franjevci čuvaju stoljetnu tradiciju koja je zajednička baština cijele Evrope, a koja je locirana u BiH u Franjevačkom samostanu. Došao sam ovdje da sudjelujem sa članovima predsjedništva BiH u jednoj humanitarnoj akciji SOS dječije selo i naravno i na kraju ću vidjeti izložbu u Konjicu i sudjelovati na završnoj priredbi zajedno sa članovima predsjedništva u Mostaru. Tako da je ovo jedan lijep prijateljski susret bih rekao i veselim se dolasku u BiH.

Kakvi su vaši utisci nakon ovog svega što ste vidjeli ovdje u Kraljevoj Sutjesci?
Pa ja sam prvi put ovdje u Kraljevoj Sutjesci i impresioniran sam vrijednošću ovog značaja i baštine koja se ovdje nalazi. Drago mi je da je Hrvatska Vlada na pomoći jer znamo da su neke vrijedne knjige ovdje renovirane uz pomoć Hrvatske Vlade. Koristim priliku još jednom da se zahvalim franjevcima na ovome što rade ovdje za dobrobit BiH, za dobrobit Crkve a rekao bih i za dobrobit evropske kulture.

Ima li ste sastanak sa lokalnim mještanima? Šta kažu mještani, kakav je njihov položaj ovdje u BiH?
Istakli su ono što jest zajednička karakteristika gotovo cijele regije. Veliki su problemi u zapošljavanju, dakle nema radnih mjesta, to me podsjeća i na stanje u Hrvatskoj. Naravno, ovdje dodatne tenzije znaju biti s obzirom na moguće podjele, ja sam istakao da je budućnost cijele regije Europska unija i da će vrlo vjerovatno u novoj EU ova naša regija dati novu drugačiju dimenziju nego što su to navikli u sadašnjim evropskim zemljama, dakle mislim da su ljudi više povezani, da će situacija stanovništva biti puno veća nego što je to u sadašnjoj Evropi.

Požalili ste se na tu podjelu, ima li toga još uvijek?
Ovdašnji su to problemi i naravno da su istakli i takve primjere, al’ mislim da je ipak naglasak na zajedničkom problemu a to je nezaposlenost i ekonomija. Razgovarali smo dosta i o gospodarskoj suradnji između Hrvatske i BiH i činjenici da Hrvatska ulaskom u EU postaj drukčiji partner u trgovini i gospodarskoj djelatnosti BiH. Ja se nadam da ćemo zajedno naći dovoljno mudrosti ulaskom u članstvo dok BiH ne uđe u EU i iskoristimo je kao zajedničku prednost.

Izjavu za medije je dao i gvardijan fra Zoran Jaković, koji je govorio o pomoći Hrvatske Vlade Franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci.

Kako cijenite posjetu predsjednika Josipovića, da li vam je obećao kakvu pomoć?
Posjet gospodina predsjednika Josipovića puno je značajna za nas fratre koji radimo na njegovanju tradicije, kulture, povijesti ovog kraja . Koliko je simbolički toliko je i stvarno značenje ove posjete, jer se ne može govoriti o Bosni i o državi BiH bez Kraljeve Sutjeske i Bobovca. Bobovac je sjedište srednjovjekovne Bosne. Tri samostana koji su vezani, koji su najznačajniji su u Kraljevoj Sutjesci, Fojnici i Kreševu. Mi smo danas istaknuli također svoje prijedloge, potrebe, probleme a nadamo se da će Hrvatska i dalje pomagati, jer je blago i baština koju čuvamo, njegujemo i koju nastojimo prenijeti budućim pokoljenima bitna, ne samo za Kraljevu Sutjesku i za nas fratre, nego je bitna i za općenito svijet.

Koliko su česte posjete domaćih zvaničnika?
Nisu vrlo česte posjete, ponekad znaju napraviti više posjeta pred izbore. Ono što je značajno da onima kojima je stalo do onoga što je vrijedno, što je značajno oni svakako dođu. To se posljednjih godina pokušava provući kroz škole, fakultete da oni koji će se baviti u budućnosti Bosnom i narodom da oni već pomalo vide i otvaraju svoje poglede na ono što je značajno i ono što će pripomoći u osobnom i zajedničkom napretku u upoznavanju onoga što je naše bilo kroz povijest i ono što nas očekuje u budućnosti .

Da li je bilo kakvih kvalitetnih naznaka u održavanju?
Pomoći u održavanju ne, ali najavili su daljnju pomoć u restauraciji knjiga jer je to značajno, zato što je i za Hrvatsku to bitno, a knjige koje su ovdje unikati je trideset i jedna od pedeset tri u BiH. Te su sve knjige restaurirane u Hrvatskoj, ono što je značajno da i Hrvatska ima kopiju tih knjiga, urađeno je mikrofurniranje tako da sav taj dio urađen ostaje u Hrvatskoj ostaje i ovdje, i upravo zbog toga je najavljena buduća suradnja na restauraciji knjiga i drugih vrijednih stvari.

Gospodin Josipović će prisustvovati zajedno sa članovima predsjedništva BiH humanitarnoj akciji SOS dječije selo, te će posjetiti jednu izložbu koja se održava u Konjicu i na koncu posjete će prisustvovati i Večernjakovom pečatu koji se 21. marta 2013. održava u Mostaru.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.