Predsjedavajući OV Slaven Katičić: "Vaše tvrdnje su izraz nezadovoljstva gubitkom dva vijećnička mandata"

Predsjedavajući Općinskog vijeća Kakanj Slaven Katičić priopćenjem za javnost reagirao je na tvrdnje A-SDA (saopštenje A-SDA možete vidjeti klikom ovdje) da je većina u Općinskom vijeću donijela nezakonitu Odluku o finansiranju samostalnih vijećnika.

U priopćenju za javnost predsjedavajućeg Katičića se kaže:

Poštovani,

nakon niza izrečenih teških riječi koje su se čule na samoj sjednici Općinskog vijeća vezano za Odluku o financiranju političkih stranaka, u svom priopćenju za javnost otišli ste i korak dalje navodeći tvrdnje kako se radi o manipulaciji javnim sredstvima u čemu su po vašem sudu sudjelovali svi vijećnici osim vas iz A-SDA. Također tvrdite da je Općinsko vijeće Kakanj prekršilo Zakon o financiranju političkih stranaka u BiH, a ne navodite koji članak tog zakona je prekršen što je samo po sebi apsurdno.

Autor usvojene odluke je ovlaštena osoba Stručne službe za poslove Općinskog vijeća i član Općinske izborne komisije.

Kad se već pozivate na zakone trebali biste znati da je Izbornim zakonom BIH Član 1.9. stav 1. propisano da „Mandat pripada izabranom nosiocu mandata, a ne političkoj stranci, koaliciji ili listi nezavisnih kandidata koja ga je predložila na kandidatskoj listi. Mandat ne može prestati osim u zakonom predviđenim slučajevima“, dok Zakon o financiranju političkih stranaka u BiH Članak 10. Stav 1. propisuje da se raspodjela sredstava vrši u omjeru 30% političkim subjektima, 10% za financiranje izabranih kandidata manje zastupljenog pola, te 60% sredstava se dijeli na izabrane dužnosnike vijećnike- zastupnike.

Samom odlukom Vijeća nije diran iznos u odnosu na ranije razdoblje u iznosu od 30% za političke subjekte (za koji niste ni oštećeni), uvršten je novi iznos od 10% za manje zastupljen pol (tu je za SBB značajno uvećan iznos sredstava – 5.000KM), dok je ostali dio od 60% ravnomjerno raspodijeljen po broju vijećnika po političkim subjektima (vi imate dva i tu niste oštećeni), te samostalnih vijećnika (kojima sukladno Izbornom zakonu i pripada mandat). Ako i dalje mislite da je odluka nezakonita, pozivam vas da sukladno članku 13. Zakona o financiranja političkih stranaka zatražite mišljenje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Osobno mislim da su vaše tvrdnje da se radi o „manipulacijama“, „otimačini javnih sredstava“ najblaže rečeno izraz nezadovoljstva gubitkom dva vijećnička mandata, što samo po sebi znači i smanjenje sredstava za tekuće financiranje vaše stranke, a za što priznaćete nije kriv nitko drugi sem vas samih. (Press Općine Kakanj)

Možda vam se svidi

Comments are closed.