Predizborno je vrijeme, liste su formirane, kandidati bruse formu za kampanju: Kako su bh. političari mijenjali stranke: Imamo i rekordera

Predizborno je vrijeme, liste su formirane, kandidati bruse formu za kampanju, obećanja definirana, a lica uglavnom poznata. Uistinu su snage već godinama nepromijenjene – mijenjaju se pozicije, a imena i prezimena su uglavnom ista.

U domaćoj politici neobičnog nema. Dogovori važe, pa ne važe, koalicije se dogovaraju mjesecima pa pucaju i raspadaju se u minuti, a nije rijetka pojava ni političkih transfera – desetine primjera potvrđuju tezu da na ovdašnjoj političkoj pozornici moguće baš sve, objavila je N1.

 Koji su bosanskohercegovački političari posljednjih godina mijenjali tabore? Lavinu je pokrenuo Haris Silajdžić prelaskom iz Stranke demokratske akcije u novoformiranu Stranku za Bosnu i Hercegovinu koja će, potom, postati vodeća politička snaga tog vremena, a koju će sam Silajdžić napustiti nakon petnaestak godina liderstva.

Rekorder među političkim pticama selicama je Ibro Berilo, neprikosnoveni načelnik Trnova. On je iz Stranke za BiH prešao u SDA, a potom je na izborima prije četiri godine, mandat dobio kao kandidat Socijaldemokratske partije. Osnivanjem Demokratske fronte, ponovo je promijenio boju i grb, baš kao i u najavi predstojećih izbora na kojima će učestvovati kao zajednički kandidat SDA i Saveza za bolju budućnost.

Brojem se može pohvaliti i Nikola Špirić. Potpredsjednik SNSD-a koji je u prošlosti obavljao niz značajnih funkcija u ovdašnjim institucijama, ”u karijeri je nastupao” za Srpsku radikalnu stranku, Demokratsku stranku za Banjaluku i Krajinu, SDS i PDP.

Emir Suljagić u SDP-u je ispekao politički zanat da bi osnivanjem DF-a, postao jedan od najbližih saradnika Željka Komšića, predsjednika ove stranke. Suljagić je prije dvije godine postigao zapažen rezutlat u trci za bošnjačkog člana Predsjednštva, a prije koji mjesec, osnovao je Građanski savez – s Reufom Bajrovićem s kojim dijeli političke stavove i politički put. I Bajrović je, podsjećamo, iz SDP-a prešao u DF.

Neuspješan pokušaj Biljane Plavšić

Spisak transfera prilikom osnivanja Saveza za bolju budućnost i Demokratske fronte zaslužuje posebnu elaboraciju s tim da su u novoosnovane partije u prvom slučaju prelazili mahom nekadašnji kadrovi SDA, a u potonjem – SDP-a.

Politička historija u BiH zapamtila je i razvode Dragana Čavića sa matičnom Srpskom demokratskom strankom. Čavić je i danas faktor u političkoj realnosti bh. entiteta Republika Srpska. Predsjednik je Narodnog demokratskog pokreta dok je bivša predsjednica ovog entiteta, a kasnije i haaška osuđenica Biljana Plavšić po napuštanju SDS-a, osnovala Srpski narodni savez iz kojeg je i krenula put Haaga i političke anonimnosti.

Uzdanica Hrvatske demokratske zajednice i bivši član državnog Predsjedništva Krešimir Zubak osnovao je Novu hrvatsku inicijativu, a nakon neuspjeha, sreću je potražio u HDZ-u 1990 – još jednoj stranci koju su osnovali mahom bivši članovi matičnog HDZ-a. Osnivanje nove stranke pratili su još transferi Martina Raguža i Bože Ljubića.

Veliki potres zadesio je SDP početkom prošle decenije. Članovi tadašnjeg Predsjedništva stranke odlučili su otići i osnovati novu partiju – Socijaldemokratsku uniju. Dresove su tada promijenili Nijaz Duraković, Miro Lazović, Ivo Komšić i drugi.

Dugu listu zaključit ćemo jednim od brojnih sportista koji su sreću potražili u politici – Amelom Mekićem. Nekoć vrhunski džudista i olimpijac, iz SDA je prvo prešao u SDP, uzeo mandat u Skupštini Kantona Sarajevo, da bi se, potom, vratio gdje se nalazi i danas, objavila je N1.

(Foto: N1)

Video koji je postao hit na internetu.
Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar