Pred Kakanjcima 120 dana saobraćanja alternativnom saobraćajnicom.

Izgradnja administrativne zgrade Općine Kakanj donijela je i prve negativne posljedice po građane Kaknja. Zavod za izgradnju i urbanizam Općine Kakanj je prije nekoliko dana došao u nezavidnu situaciju da izvrši privremenu obustavu saobraćaja na dijelu saobraćajnice ulice Branilaca od bivšeg Konzuma do zgrade Elektro Kakanj, odnosno preusmjeravanje saobraćaja alternativnim pravcima.

„Ulaskom izvođača radova na izgradnji zgrade Općine, Trgošpeda koji radi na izgradnji potpornih zidova u konzorciju sa ITC iz Zenice, odnosno podizvođača Deela Kakanj, blokirana je dionica ove saobraćajnice zbog montaže šinskih-pokretnih kranova. Montiranjem kranova započinje gradnja Lamele C. Ovaj dio saobraćajnice će biti blokiran sve dok se ne izgrade sve Lamele koje su predmet izgradnje. „ – govori direktor Zavoda za izgradnju i planiranje Zijad Neimarlija.

[doptg id=”21″]

Pred građanima Kaknja slijedi 120 dana korištenja alternativne saobraćajnice ovim uvjetima. Ugovorom je regulisan ovaj rok za izgradnju, a vođeni iskustvom višegodišnjih probijanja rokova po pitanju izgradnje skoro svih objekata, građani Kaknja s pravom mogu računati da će taj period biti još duži.

Alternativna saobraćajnica
Alternativna saobraćajnica

Problem ove saobraćajnice svakako predstavlja i nepropisno parkiranje na desnoj strani saobraćajnice duž rijeke Zgošće. Bez ikakvog upozorenja, ali postojanjem znaka, građani koji su svoje auto parkirali u tom dijelu su dobili kaznu za nepropisno parkiranje. Četrdeset maraka manje u džepu zbog loše regulacije saobraćaja i ove dionice. Činjenica je da se donedavno, a vjerujemo ni sad, ne poštuje znak jednosmjernog saobraćaja ove relacije, pa će tako vozači prekršiti ovaj saobraćajni znak i dovesti u opasnost kako sebe tako i ostale učesnike u saobraćaju. Ipak blokada ne važi za svakoga.

“Mislim da ovo nije uopšte loša varijanta. Jedini mali nedostatak koji smo imali je nepropisno parkiranje vozila sa desne strane duž rijeke Zgošće, ali mjesta sa lijeve strane i dalje ima. Potpuno normalno se odvija saobraćaj s tim što je regulacija malo kvalitetnija i što mora biti kvalitetnije zbog toga što prolaze i veća vozila.” – govori Neimarlija.

Zijad Neimarlija
Zijad Neimarlija – Radovi će trajati 120 dana

Mišljenje građana je podijeljeno. Neki će kritikovati vlast, biti nezadovoljni načinom na koji je riješen ovaj problem, dok će se drugi priključiti velikoj većini i kazati “kako svi tako i mi”.

Na kraju se mole građani i vozači da imaju strpljenja i poštuju ovu odluku. Iako nije najidealnija, iako bi neki priželjkivali ponovnu uspostavu dvosmjernog saobraćaja na dionici od bivšeg Konzuma do Obale, pred Kakanjcima je 120 dana, a možda i više, da se strpe dok se kranovi ne sklone i dok nova zgrada Općine ne ugleda svjetlo dana. Do tad će nam možda trebati asfaltirati i novi put na dionici od bivšeg Konzuma do benzinske Trgošpeda.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.